Zakon o svadbama: Određen broj gostiju i koliko janjetine se smije pojesti

Zakon o svadbama: Određen broj gostiju i koliko janjetine se smije pojesti
Do sličnog je zaključka došao i uzbekistanski predsjednik Šavkat Mirzijajev kojem se nije svidjela ideja da raskošne svadbe dovode njegove građane na rub bankrota pa je tome odlučio stati na kraj, prenosi Radio Slobodna Europa.

U Uzbekistanu, koji broji 32 milijuna ljudi, čak njih 13 posto živi ispod linije siromaštva. Troškovi vjenčanja se u toj zemlji mogu popeti i do 128 tisuća kuna, a prosječna plaća im iznosi od 640 do 1900 kuna.

Mirzijajev je dao prijedlog zakona prema kojem bi na vjenčanje bilo dopušteno pozvati do 150 ljudi, a količina ponuđenog mesa bi također bila ograničena.

Ovom idejom nikako nisu oduševljeni vlasnici restorana i sala za vjenčanja jer bi se njihov profit uvođenjem ovog zakona bitno smanjiti.

Ovo nije prvi put da se predsjednik jedne države odlučio umiješati u planove za vjenčanje. Sličan zakon je uveo Emomali Rahmon, predsjednik Tadžikistana, još 2007. godine.

Prema tadžikistanskom zakonu, ograničava se broj gostiju na vjenčanju, kao i broj janjaca koji smiju biti posluženi kao hrana na prijemu, a također je propisano da obitelji mladenaca moraju podijeliti troškove prijevoza.

Kazne za one koji taj zakon krše su ogromne i iznose od 25.500 do 48 tisuća kuna. Za usporedbu prosječna plaća učitelja u Tadžikistanu iznosi 960 kuna.