Za bonove i novac učenice nude svoje golišave fotke

Uz to, i druge suvremene tehnologije dostupne su predškolcima. Potvrđuje to istraživanje koje je u dječjem vrtiću Zvončić u Našicama proveo Darko Ćorković, policijski službenik za prevenciju iz PU osječko-baranjske, piše jutarnji list.

Prema rezultatima istraživanja, čak 73 posto od 232 anketirane djece ima vlastiti mobitel, 35 posto ih samo ide na internet, a "samo" šest posto anketirane djece ima otvoren profil na Facebooku. Zanimljivo je da 21 posto predškolaca ima vlastiti mobitel.

Da bi pristupila Facebooku, djeca moraju napraviti lažni profil. Ćorković je za Glas Slavonije opisao kako to izgleda u praksi: "Djevojčica od deset godina našminkana je i predstavlja se kao da ima 19. Zbog takvog neozbiljnog i neodgovornog ponašanja djeca postaju žrtve pedofila, a takvih je slučajeva sve više. Premda broj kaznenih djela na štetu maloljetnika od 2007. do 2011. varira, bilježi se konstantan porast dječje pornografije na računalnoj mreži, a time i pedofilije.
"Djeca su šokirana kad saznaju da je nepoznati 'prijatelj' s kojim se dopisuju i koji se predstavlja kao mladić od 15 godina, zapravo muškarac od 50 godina koji im šalje lažne podatke o sebi uz tuđu fotografiju", kaže Ćorković.

Ćorković je upozorio da su zloporabe na društvenim mrežama te cyberbulling sve raširenije pojave među učenicima. Ističe da u vrijeđanju i zlostavljanju vršnjaka preko interneta ili mobitela prednjače djevojke, koje često šalju (pre)žestoke i vulgarne poruke. "Česta je pojava da djevojke mladićima u koje su zaljubljene šalju svoje izazovne i obnažene fotografije, misleći da će im se tako svidjeti. Često te fotografije i poruke budu zlorabljene, završe na Facebooku i drugim društvenim mrežama i postanu predmet izrugivanja, emocionalnih ucjena i prijetnji.

Zabrinjava i pojava da djevojke prodaju SMS-om ili preko interneta svoje izazovne fotografije za bon za mobitel ili za novac, nesvjesne u kakvu se opasnost dovode. Takvu pojavu, a riječ je o sextingu ili sekstanju, uočili smo doslovce u svakoj srednjoj školi koju smo obišli", upozorio je Ćorković, koji je i predavač na stručnim skupovima Agencije za odgoj i obrazovanje.

Zaključuje da se takvo ponašanje pojavljuje već u osmom razredu, a učestalo je u prvom razredu srednje škole. Problem je što djeca uopće ne razmišljaju o posljedicama takvog ponašanja i nisu svjesna da čine kazneno djelo.