FOTO/VIDEO  Vrlo rijedak poremećaj: Dječak ima ogromne ruke teške po osam kilograma

ruke, poremećaj
Fan je kriketa, ali ne može obavljati ni osnovne zadatke poput vezanja pertli. Veći dio djetinjstva su ga zadirkivali i izrugivali mu se.

"Ne idem u školu jer mi je učitelj rekao kako se djeca plaše mojih ruku. Mnogi od njih su me zadirkivali zbog moje deformacije i često su me tukli", rekao je Kaleem.

Istaknuo je kako ima poteškoća s oblačenjem, zakopčavanjem košulja i podizanjem pantalona.

"Ali ne znam želim li da mi liječnici operiraju ruke. Trebali bi me onesvjestiti i tada me rezati. Ne bih imao problem kada bi to mogli raditi bez injekcije i kada bi to bila neka mala operacija", rekao je Kaleem.

Njegovi roditelji zarađuju samo 40 KM mjesečno i očajno pokušavaju pronaći potrebnu pomoć za svog sina. Njegova majka Haleema (27) kazala je kako je znala da je njen sin drugačiji od ostale djece po rođenju ali je bila bespomoćna.

"Kada se rodio ruka mu je bila dva puta veća od ruku drugih beba. Njegovi prsti su bili dugi. U početku su mu šake bile male ali su i one vremenom počele rasti", rekla je majka.

Njegov otac Shamim (45) plaši da njegov sin nikada neće moći biti samostalan i krivi sebe jer ne zarađuje dovoljno novca.

"Ima poteškoća u hranjenju jer ne može uhvatiti kako treba pribor niti hranu pa ga mi hranimo. Kada koristi dva prsta sposoban je da uzme čašu vode. Želimo ga odvesti u bolnicu ali nemamo dovoljno novca. Kada sam ga pokušao upisati u školu direktor mi je rekao kako on neće biti odgovoran ako mu se druga djeca budu smijala i zadirkivala ga", kazao je otac.

Liječnici su rekli kako je ovo izuzetno rijedak slučaj te da nisu mogli otkriti uzrok ove deformacije. Uprkos velikim rukama, Kaleem je dobrog zdravstvenog stanja. No, njegove ruke i dalje rastu što bi moglo dovesti do povećanja pritiska na njegov kardiovaskularni sustav i samim tim skratiti mu život.

Izvor: klix.ba