Veliki muftija: Djevojčice od 10 godina spremne za brak!

...za list "Vorld observer", odgovarajući na pitanje šta misli o udavanju maloljetnih djevojčica bez njihovog pristanka.

Prema njegovim riječima, djevojčice su zrele za brak kada napune 10 ili 12 godina.

Koja je donja granica za brak?

- Naše majke i bake udavale su se kada su imale samo 12 godina. Dobro odgojene djevojčice su u tom uzrastu spremne za bračne dužnosti - rekao je on.

Omid Safi, profesor islamske teologije na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu, izjavio je za "Hafington post" da komentari Velikog muftije pokazuju koliko je on izvan tokova kada je riječ o modernom islamu.

- Muftijina izjava je katastrofalna iz više razloga, jer eliminira element pristanka na brak. Ne može se očekivati da bi bilo koja desetogodišnja djevojčica pristala na brak s odraslim muškarcem - smatra Safi.

- Osim toga, ona potvrđuje da su saudijske vjerske vlasti izgubile kontakt s vlastitim narodom i nisu svjesne konsenzusa o islamskim normama koji se polako uspostavlja u cijelom svetu.

Saudijski sud je 2009. godine odbio poništiti brak šestogodišnje djevojčice i 58-godišnjeg muškarca.

Prema pisanju "Reutersa", rasprava o starosnoj granici za stupanje u brak i dalje traje, ali se u Saudijskoj Arabiji, kao potpisnici Konvencije UN o pravima djeteta, osobe mlađe od 18 godina smatraju djecom.

Saudijski muftija, nedavno je šokirao izjavom: 
Trebamo srušiti sve crkve na 
arapskom poluotoku!
Nijedna crkva ne smije imati križ na vrhu ni zvono. Kršćani ne smiju nositi križ oko vrata.