„Varam. Pa što?“

posavski obzor, muškarac žena, djevojka, otmica, varanje, brak, ljubav, poezija, ljubav, ljubav, greške, muškarac, zaljubljivanje, faze, bivša, učenje, parovi, ljubav, ljubavnica, žena ili ljubavnica, iskustvo, seksualno iskustvo

Ali ipak smatramo da se ona pretežito događa nakon dužeg vremena provedenog u bračnom kavezu u kojem vlada zasićenje, monotonija i manjak strasti. No, kako objasniti sve veći broj oženjenih muškaraca mlađe generacije koji bez imalo srama i ikakvog skrivanja vjenčanog prstena zavode i traže avanture?

Piše: Mija Dropuljić/ budi.in

Izlazak s prijateljicom Andrejom u petak navečer započeo je kao i svaki drugi, a završio u žustroj raspravi. Dok smo na Strossu naručivali pivo i medicu, Andreji je prišao zgodan frajer - otvoren, samouvjeren i šaljiv. Nakon što smo malo stali s njegovim društvom, on se počeo Andreji izravno upucavati, elegantno i znalački. Priča je tekla glatko i opušteno, a pri odlasku do Cice, priznala mi je kako joj se na prvu svidio. 32 godine, dizajner namještaja, s dobrim smislom za humor i glazbu. Dok sam ja ispred kafića pričala s poznanicom, Andreja se s Dizajnerom odvojila na neko vrijeme. Zavodnička idila nije dugo trajala. Iznenadno me uhvatila za ruku i rekla da bježimo glavom bez obzira. Nisam se još ni snašla, a ona je ljutito komentirala.

„Koji lik, ja ne mogu vjerovati! Sve ide odlično, usputno me poljubi i iz vedra neba nakon toga izjavi kako on ima dvoje djece i ženu koja ga čeka doma. Dok ja u šoku gledam u njega, on nastavlja sa zavodničkim forama. Ono, zanemarimo tu činjenicu. Zanemarimo?!", prepričava Andreja dok joj para ide na uši.

„Usput, imam ženu i djecu... Jesi zainteresirana?"

Nažalost, ona nije jedini primjer. U posljednje vrijeme sve češće čujem priče o mlađim oženjenim muškarcima koji su tek par godina u braku, a ipak sa strane traže zabavu. Pri tome ne skrivaju svoj bračni status nego otvoreno govore o svojim ženama i maloj djeci. Čak i naglašavaju kako je njihov brak skladan.

Prijateljica Dina je, primjerice, prije ljeta upoznala muškarca koji je po svom ponašanju ostavljao dojam da je slobodan poput ptičice. Zatražio je njen broj i ubrzo su se dogovorili za izlazak. Na prvom dateu, dotični je priznao kako ipak ne leprša nego je već dvije godine u braku. Naglašavajući pri tome da je olakotna okolnost što nemaju djecu. Dok ga je u Dina u nevjerici promatrala, on je objašnjavao kako zapravo ima dobar brak i kako voli svoju ženu.

„Hmm, on voli svoju ženu? No, to ga nije spriječilo da mi cijelo ljeto šalje poruke. Čak i dok je s njom bio na godišnjem odmoru. Uporno mu govorim da ja nisam cura za takve odnose, no on i dalje pokušava dogovoriti izlazak i uopće ne shvaća zašto je njegov brak prepreka. I to govori onako s visoka. Kao da je problem u meni", komentirala je Dina.

Ne znam koji dio me više zbunjuje. To što dotični muževi imaju oko 30tak godina, iza sebe tek koju godinu braka, malu djecu ili njihovo ne shvaćanje zbog čega bi bračni status bio ikakva prepreka zavođenju? I aferama? Oni bez srama samouvjereno obznanjuju svoj vjenčani prsten i traže od drugih žena da se na to nasmiješe i pristanu na igru. Onaj romantični dio mene vjeruje u brak pun ljubavi. Vjerujem kako bi barem prve godine trebale biti uzbudljive, pune razumijevanja i strasti. Bez želje za usputnim avanturama. Onaj racionalni dio govori da se nevjere događaju. No, mislila sam da su za nju ipak potrebni klasični razlozi, poput dugog bračnog staža, zasićenja i monotonije. Koje razloge imaju Dizajner i njegova braća u zločinu?

U cjelokupnoj zavrzlami tko je tu oženjen, a tko nije, dio krivice vjerojatno pada i na žene. Dotičnim zavodnicima očigledno pali karta mladog oženjenog muškarca jer bi u protivnom skidali svoj prsten. Očigledno postoje žene koje će poput njih bez imalo srama zavodljivo se nasmiješiti na njihovu priču o skladnom braku i maloj djeci. Čini se da smo zajedno umanjili važnost braka i sveli ga tek na usputnu činjenicu tijekom zavođenja. Tužno, ali čini se istinito...