UZNEMIRUJUĆE OTKRIĆE U POKEMON GO: Hoćete li skinuti igricu i nakon što vidite ovo?

Pokémon Go
... izgleda da stvarno postoje i stvarni razlozi za brigu, piše IFLScience.

Adam Reeve, istraživač u tvrtci specijaliziranoj za sigurnosnu analitiku, objavio je tekst na Tumblru u kojemu objašnjava kako bi Pokemon Go mogao predstavljati sigurnosni rizik i prijetnju vašoj on-line privatnosti.

 

Reeve objašnjava da, kako bi igrali igru, morate se prijaviti na račun koji možete naći na stranici pokemon.com ili, kao što je većina korisnika napravila, preko svog Google profila. No ako prihvatite tu opciju, to znači da proizvođač igre Niantic ima potpuni pristup vašem Google profilu, što opet znači da može pristupiti vašim Google drive dokumentima, vidjeti povijest vaših pretraga, kao i gledati slike na vašem Google profilu.

To isto znači da ako Niantic bude hakiran, osobe koje to učine imati će pristup važnim podacima milijuna ljudi.

Niantic je objavio izjavu povodom ovog teksta, u kojem kažu da su svjesni problema, ali i dodali "Google je potvrdio kako niti Pokemon GO niti Niantic nisu pristupili nikakvim drugim informacijama. Google će uskoro ograničiti dozvole koje ima Pokemon GO isključivo na osnovne podatke profila koje Pokemon GO i treba, tako da korisnici ne trebaju sami ništa činiti".
Posebne malware verzije

Ali postoje i druge prijetnje koje vrebaju na Pokemon trenere.

Već su prijavljeni slučajevi malwarea koji se razvija isključivo za ovu igru. Neke su Pokemon aplikacije modificirane tako da sadrže alat za daljinski pristup, koji omogućuju napadaču pun pristup podacima s vašeg telefona. Te lažne aplikacije mogu se naći na mobitelima onih igrača koji su skinuli aplikaciju s neslužbenih izvora, kako bi mogli igrati igru prije službenog izlazka u njihovoj zemlji.

S obzirom na to da je Pokemon GO imao milijune korisnika samo par dana nakon izlaska, nije ni čudo da su se pojavile neke kontroverze. No ako ste skinuli aplikaciju sa službenih stranica Apple store ili Android Play Store, sve bi trebalo biti u redu. Jasno, ovo vrijedi jedino ako ste u državi u kojoj j Pokemon GO i službeno dostupan.

Ne smeta im što je antiislamski

Pokemon GO je zaludio i islamski svijet, pa je tako u samo par dana u Dubaiu, Libanonu i Kataru objavljeno gotovo 2.5 milijuna tweetova o njoj. I arapski pokemon treneri izlaze na ulice kako bi pronašli nova čudovišta u stvarnom/digitalnom svijetu.

Pokemoni su zaludili arapsku mladež, kao i ostali svijet, kada su se pojavili krajem devedesetih. Ali neki su ih vjerski poglavari prozvali da su antiislamski.

Tako je i katarski šeik opisao crtić i igre kao "kradljivce vremena", te "nezdrave po psihu djece". No izgleda da to većini mladih i ne smeta previše.

net.hr