Uspješna Mostarka Snježana Delić: Dopunsku djelatnost sam pretvorila u primarni posao koji živim i volim

Uspješna Mostarka Snježana Delić: Dopunsku djelatnost sam pretvorila u primarni posao koji živim i volim
U državi i regiji, koja se nalazi na dnu europskih i svjetskih ljestvica, kada su u pitanju ekonomija i uvjeti poslovanja, razmjena pozitivnih priča i iskustava nam je svima izuzetno potrebna. Sigurni smo da ćete se iznenaditi koliko uspješnih ljudi živi oko nas. Neke od tih osoba poznajete, za neke niste nikada čuli. Možda vas nečija priča ili odgovor potakne da pokušate napraviti nešto slično ili više.

Gošća Kluba menadžera je Snježana Delić, suvlasnica Agencije za PR i event manangement PRimera Mostar.

Kako biste se u najkraćim crtama predstavili publici? Tko je Snježana Delić?

Prije svega supruga i majka troje djece, a potom osoba koja je blagoslovljena prilikom da radi posao koji voli i pritom dobro živi od njega. Svjesna sam toga i svaki dan zahvaljujem Bogu na tomu. I zdravlju, naravno.
Balansiram između mnogih obveza doma, jer imam školarce i dijete od nepune dvije godine, i brojnih poslovnih obveza u agenciji PRimera u kojoj pripremamo nove projekte za iduću godinu, ali i one čija realizacija slijedi do kraja ove godine.

Vaš radiofonični glas je već dobro poznat na ovim prostorima, obzirom da ste se kroz dugogodišnje radno iskustvo okušali u različitim vrstama medija, od radija, televizije, pa sve do novih medija... Spoj ekonomije, kao Vaše zvanične struke, i velike ljubavi prema novinarstvu, pokazala se kao dobitna kombinacija, zar ne?

Iako me većina poznaje sa Radija Dobre Vibracije, gdje sam, kako se kaže, „ispekla" zanat i provela prekrasnih 20 godina, točno polovicu svog života, medij na kojemu sam napravila svoje novinarske početke još u srednjoj školi je Radio Rama. Logičan slijed događaja u smislu daljnjeg školovanja je trebalo biti novinarstvo, no ja sam željela nešto drugo. Naime, kroz cijelu osnovnu i srednju školu sam obožavala crtati, skicirati, pa je plan bio upisati Tekstilno-tehnološki fakultet, smjer dizajn, ali sam vrlo brzo odustala i na kraju upisala Ekonomski fakultet koji sam i završila na smjeru marketinga. Tako mogu reći da upravo sada radim posao za koji sam se školovala, a dugogodišnje iskustvo u medijima i stečeni kontakti su mi od velike važnosti. Osim na Radio Rami i RDV-u, radila sam i na Hercegovačkoj televiziji, Slobodnoj Dalmaciji, kao i za nekoliko glazbenih portala. Uz fakultet sam uvijek kombinirala još barem tri posla.

Upravo ste kroz već spomenuto iskustvo „ispekli zanat" i vrlo dobro znate što je ono ključno i privlačno novinarima, a samim time i recipijentima. Stoga je za svaki vid promocije, ako smo iole ozbiljan kandidat na sceni, važno obratiti se stručnjacima i odabrati agenciju sa već provjerenim referencama. U tom kontekstu onda možemo predstaviti i Agenciju za PR i event management PRimera kojom rukovodite zajedno s kolegicom Mirelom Bunoza Šarac.

Agencija PRimera postoji već šest godina, u početku kao naša dopunska djelatnost, a od lipnja ove godine kao osnovna. Sa tek 20-30% naših kapaciteta, koliko smo se mogle posvetiti radu u Agenciji pored obveza na radiju i onih doma, napravile smo jako puno. Organizirale smo koncerte nekih od najvećih glazbenih imena u BiH: nekoliko koncerata 2Cellos-a, Josipe Lisac, Nine Badrić, Massima, Olivera, Željka Joksimovića, Mate Miše Kovača, Aleksandre Radović i brojnih drugih. Surađujemo i sa glumcima Andrijom Milošević, Draganom Marinkovićem, Željkom Pervanom na organizaciji njihovih predstava. Osmislili smo i pokrenuli modni događaj Fashion Arena koji okuplja neke od najpoznatijih dizajnera regije i najpoznatije modne brendove sa našeg tržišta.

Ponosne smo na i naš Sajam za poboljšanje kvalitete života Good Life, koji je nedavno održan u Mostaru s ciljem promocije zdravih životnih stilova. Dobile smo ponudu da se isti održava i u drugim gradovima u BiH, što trenutno razmatramo, ali gdje god se održavao, nastaviti ćemo ga razvijati i pretvoriti u jedan od najboljih sajmova ove vrste u regiji. Pripremili smo bogat programski sadržaj, okupili jako zanimljive goste, predavače, te izlagače kojima je zajednički cilj edukacija i podizanje svijesti građana o važnosti usvajanja zdravih životnih navika, osobito kod najmlađih. Uporedo sa spomenutim događajima i koncertima, organiziramo i korporativne evente za klijente, radimo PR, zakup medijskog prostora i osmišljavamo reklamne kampanje. Tu su, naravno, i nama omiljeni voditeljski angažmani, bez kojih ne možemo.

Kako dvije uspješne žene, s jasnim životnim i poslovnim ciljevima, funkcioniraju zajedno kao „poslovni duo"? Po čemu se razlikujete, a po čemu ste pak srodne, kada je u pitanju donošenje odluka?

Zapravo smo potpuno različite, što se u našem slučaju pokazalo kao dobitna kombinacija jer se nadopunjujemo. Mirela je temperamentna, a ja dosta smirena. Barem naizgled. Imamo podijeljene obveze i svaka od nas radi ono što najbolje zna. Kod donošenja poslovnih odluka nemamo problema, uvijek su jednoglasne. Još nam se nije dogodilo da jedna nešto hoće, a druga nije za to. Kada bi do toga i došlo, pronašle bismo kompromis. U to ne sumnjam. Savršeno funkcioniramo i do sada nismo imale nesuglasica.

Iz dana u dan sve je više agencija koje nude gotovo pa iste usluge. Kako o(p)stati pod istim nebom a ne biti „već viđen" i održavati se kroz godine? Kako zadržati online komunikaciju sa klijentima i konstantno im nuditi nešto svježe, novo i drugačije od konkurencije?

Konkurencija je dobra, ako je zdrava, i u tom slučaju je trebamo doživljavati kao vjetar u leđa. Da, danas mnogi rade što i mi, ali mi volimo kazati da smo prvi. Barem u event managementu u Hercegovini. Otud i sam naziv agencije-PRimera. No, mi uopće nemamo problem s konkurencijom, jer posla ima za sve, a mi ga trenutno imamo i previše, pa nam se događa da neke obveze nismo u mogućnosti niti prihvatiti, jer nam je bitno da ono što prihvatimo uradimo kvalitetno. Biramo s kim radimo, osobito kada su izvođači u pitanju.

Često se rad novinara poistovjećuje sa radom stručnjaka u PR-u. Možemo li reći da je takvo mišljenje opravdano ili pak ne?

Ne bih se s tim složila. PR stručnjak ne mora nužno biti i novinar, ali je dobro da ima iskustva u medijima ili ako ne to, onda da ih dobro poznaje „iznutra" i „izvana". Za uspješnog PR stručnjaka bitno je da izgradi i njeguje dobre kontakte i odnose sa medijima.

Danas gotovo svaka tvrtka koja drži do svog imidža i ozbiljnih planova u praćenju poslovnih trendova ima već uhodan i stručan kadar po pitanju odnosa s javnošću. U tom kontekstu o ovoj struci možemo govoriti kao o zanimanju budućnosti, obzirom da mnoga zanimanja već pomalo gube na važnosti i nisu „popularna" među onima koji biraju svoju profesionalnu budućnost... Slažete li se?

Tako bi trebalo biti. Nažalost, još uvijek postoje tvrtke čijem menadžmentu je PR nešto nevažno, nepotreban trošak. Nastoje se srezati troškovi što je moguće više, pa nastrada budžet za marketing, a PR...što je to, zar je potrebno? Na marketing i PR se gleda kao na trošak, a ne investiciju, što je vrlo pogrešno. Na sreću, s godinama se stvari mijenjaju nabolje i situacija je puno drugačija nego prije šest godina, kada smo tek počele s radom u agenciji.

Jedan od aktualnih evenata u organizaciji PRimera-e je i Sajam Good Life koji je nedavno održan u Mepas Mall-u Mostaru. Kako pronalazite poslovne partnere i sponzore na projektu, ali i same izlagače?

Važno je imati dobar projekt i reputaciju ozbiljnog organizatora sa vrlo jasnim ciljevima, programom, tehničkim suportom, reklamnom kampanjom. Morate imati sve to i na vrijeme. Nekoliko puta nam se dogodilo da rasprodamo koncert odmah, prije početka reklamne kampanje, ali opet idemo sa reklamom zbog klijenata i izvođača. Sami početak rada naše agencije je bio vezan za suradnje sa svjetskim glazbenim zvijezdama i kompanijama (2Cellos, SONY) sa kojima smo puno toga naučili. Bilo je to vrlo korisno i važno iskustvo za naš daljnji rad. Sa klijentima sa kojima smo započeli suradnju prije šest godina, surađujemo i danas. Naravno, događaji poput sajma Good Life donijeli su nam neke nove suradnje iz oblasti zdravlja i intencija je da se u tom smjeru širimo. Sad je već lakše i nove suradnje za drugo izdanje sajma Good Life polako dogovaramo. No, želim zahvaliti svima koji su u samom početku prepoznali naš događaj, ciljeve i bili dio naše priče.

Jeste li i sami pobornik sve češćeg korištenja stranih riječi u našoj svakodnevnoj, ali i poslovnoj komunikaciji, poput riječi PR, event, management i slično?

Da, čak i u samom nazivu agencije su upravo strane riječi.

Možete li sve naše čitatelje obradovati nekom spektakularnom najavom za hladne, zimske dane? Koncert, promocija ili još neki sajam do kraja godine? Vrlo brzo nakon ljeta i godišnjih odmora uslijede pitanja poput: „Gdje ćeš za Novu godinu?". Ima li i PRimera nešto na umu?

Ekskluzivno za Manager.ba najavljujem naš modni događaj Fashion Arenu koja će se održati 08.12.2017. u kongresnoj dvorani u zgradi Vlade FBiH u Mostaru uz izravan prijenos na NAŠA TV.Imamo još planova do kraja godine o kojima ne mogu ovom prilikom. No, ono što mogu je najaviti koncert Massima u BKC-u u Sarajevu 12.02.2018. godine. A gdje ćemo za Novu...trenutno imamo puno poslovnih planova za prosinac i nisam baš sigurna da ćemo se moći organizirati da negdje odemo. Puno radimo i zato čim ulovimo malo vremena, organiziramo se i odemo odmoriti sa djecom.

Manager.ba