UPS! Što ako vas prezervativ iznevjeri

Je li vam se ikada dogodilo da vam je kondom skliznuo ili puknuo? Kako ste se u takvoj situaciji snašli? Ukoliko vam se tako nešto još uvijek nije dogodilo, nije na odmet znati što morate učiniti ako do toga dođe. Bez obzira bili vi u ozbiljnoj vezi ili se radilo o one night standu.

Dobro isperite genitalije

Ukoliko dođe do pucanja ili sklizanja prezervativa, temeljito operite vašu V-zonu blagim sapunom za intimno pranje. Pranje može pomoći da sperma ili neželjene bakterije što prije uklonite sa svoje kože te spriječite njihov potencijalni ulazak u svoje tijelo. Samo pazite da ne pretjerate s pranjem jer se može dogoditi da ubijete i dobre bakterije te postanete podložniji raznim virusima i zločestim bakterijama.

Popijte pilulu za jutro poslije

Ukoliko strahujete od neželjene trudnoće, otiđite svom ginekologu i zamolite ga da vam prepiše pilule. Ukoliko se uzmu u roku od 72 sata nakon seksa, u gotovo 90% slučajeva uspjevaju spriječiti oplodnju. Samo pazite da ne odgađate s posjetom ginekologu i da pilule popijete na vrijeme.

Testirajte se na spolno prenosive bolesti

Ako ste u dugotrajnoj i monogamnoj vezi, vjerojatno nemate potrebe za testiranjem, no ako se radilo o seksu s neznancem ili nekim koga ne poznate pretjerano dobro, obavezno napravite test na klamidiju i gonoreju. Kako biste bili sigurni da ne bolujete od latentne infekcije, testiranje ponovite za tri mjeseca. Također se testirajte na herpes i HPV. Iako ove pretrage nisu jeftine, isplati se platiti malo više kako biste bili sigurni da vam zdravlje nije ugroženo.

Izvor: cosmopolitan.hr