U humoru Fazlinovića svaki dan uživa oko 770 tisuća gledatelja

Turska osvajanja Hrvati su osjetili na svojoj koži - od onih ratovskih iz 14. st. do aktualnih putem turskih sapunica koje su osvojile gledatelje u regiji, pa tako i u Hrvatskoj. E, pa kako su turski osvajači protjerani prije koje stoljeće, tako su i sada. Točnije, njihove, nemojmo se zavaravati, produkcijski zbilja dobre serije, potisnute su kad je riječ o gledanosti.

Naime, bosanskohercegovačka humoristična serija "Lud, zbunjen, normalan" čiju šestu sezonu upravo gledamo na Novoj TV, sa 42,42 posto udjela u gledanosti bila je prošlog tjedna najgledaniji program. Je li razlog tome opadanje popularnosti turskih sapunica ili se tih 770.000 gledatelja koji su svaki dan bili uz Fazlinoviće jednostavno zaželjelo domaćeg humora, pokušali smo saznati od glavnih glumaca serije Senada Bašića (Faruka) i Moamera Kasumovića (Damira).

- Mislim da su gledatelji u likovima iz serije prepoznali sebe. Baš kao u Gogoljevoj komediji "Revizoru" u kojoj on kaže:"Čemu se smijete, sebi se smijete". Dakle, tajna je da publika pronađe sebe u radnji komedije jer ona se uvijek bavi životnijim pričama u kojima nitko neće stradati, nitko neće doživjeti istinsku i ogromnu bol, a s tim se voli identificirati većina naroda - priča Senad Bašić i dodaje:

- Osim toga, kada se spoje pisac poput Feđe Isovića koji dobro piše, glumci koji ga dobro razumiju i redatelj Elmir Jukić koji dobro prati cijelu priču, dakle, tim radoholičara među kojima je odlična kemija, imate recept za uspjeh.

Sličnog stava je i Moamer Kasumović koji kaže:

- Serija je iskrena, pokušali smo obuhvatiti svaki segment društva i čini mi se da ljudi vole vidjeti i čuti ono što i sami misle, a možda ne smiju reći. To je karakteristika bosanskog humora koju vole svi u cijeloj regiji.

Od početka sam vjerovao u seriju

Većini gledatelja najdraži lik je najstariji Fazlinović, Izet, kojega igra legendarni Mustafa Nadarević. Rečenice poput: "Penzija je kao menstruacija, traje pet dana i onda se moš j..." ili "Žena je raj za oči, pakao za dušu i čistilište za džep", koje izgovara kao Izet citiraju svi od umirovljenika do školaraca. Mustafa se povukao iz medija zbog smrti supruge Slavice. Ipak, o popularnosti serije svojevremeno je kazao:

- Ne bih se dohvatio opsežnog djela poput te serije da nisam od početka vjerovao u njen uspjeh.

vecernji.hr