Trebate li oprostiti partneru ovih pet stvari

-1- Oni ili ona su vas osramotili

Na nekoj vama važnoj večeri, pred obitelji ili poslovnim kolegama, partner je učinio nešto što vas je zaista osramotilo. Možda se uzrujao oko neke teme ili neprikladno reagirao.

Zaključak : Oprostivo

Mala neslaganja i razilaženja karaktera, pa tako i reakcije u nekim situacijama u svakoj vezi su potpuno razumljive. Najbolje bi bilo da kažete partneru kako se osjećate i što vam se nije svidjelo, te pokušate dogovoriti obrasce ponašanja u takvim situacijama, kako biste izbjegli buduće slične situacije.

-2- On ili ona su zaboravili važan datum/dogovor

Ostali ste sami čekajući u restoranu, bez poklona za godišnjicu, rođendan ili pratnje za neku važnu situaciju. Povrijeđeni ste i pitate se ima li smisla uopće ostajati s osobom u vezi koja zaboravlja takve stvari i ne pruža vam potporu u bitnim trenucima.

Zaključak: Oprostivo

Ipak, iako je ova situacija oprostiva ukoliko se ona ponavlja trebali biste razmisliti o problemima koji se kriju iza toga. Ukoliko se radi o izoliranom događaju, tada pređite preko njega bez puno dramatiziranja, međutim ako vaš partner kronično zaboravlja detalje trebali biste malo pogledati šire. Je li to u skladu s njegovim karakterom, pa zaboravlja uvijek sve sitnice i dogovore ili samo one koji se tiču vas. Pokušajte problem riješiti tako da mu šaljete podsjetnike i obavještenja kada se neki bitan događaj približava.

-3- Partner vam je lagao

Razmislite. Jeste li pitali nešto partnera o čemu niste željeli potpuno iskren odgovor. Npr. Stoje li mi dobro ove jeans hlače?! Znači, važno je da shvatite razliku između laži koje su temelj dobre veze (Najljepša si žena na svijetu) i onih laži kada je vaš odnos u pitanju (Nisam se viđao s bivšom).

Zaključak: Ovisi koliko je velika laž.

Male beznačajne stvari su oprostive, ali velike laži signal su da nešto u vašoj vezi ne štima. Trebali biste ozbiljno razgovarati s partnerom, a ako je potrebno i potražiti savjet stručnih osoba.

-4- Varao vas je ili vas optužio za varanje

Prevara je ultimativna izdaja. Ako par odluči ostati zajedno trebat će raditi na problemima koji su doveli do prevare, a ne samo na zaboravu i oprostu. A neki bračni terapeuti smatraju kako se nakon prevare neki parovi nikada ne mogu potpuno oporaviti.

Također, biti optužen za nepostojeću prevaru gotovo je jednako kao i biti prevaren. To može uništiti odnos i povjerenje kao i prava prevara.

Zaključak: Za ovakve partnerske izdaje nema jednoznačnog odgovora.

Situacija ovisi o kakvoj se prevari radi. Koliko se puta dogodila, je su li bile uključene emocije, mislite li da možete partneru ponovno vjerovati, te smatrate li da vrijedi ostati u vezi nakon takve izdaje. Ako se prevara dogodila u ranoj fazi veze tada je najbolje prekinuti, jer signalizira nestabilnu osobu, međutim, ako ste zajedno godinama, vrijedi pokušati oprostiti.

Daljnji važan čimbenik je stav partnera. Želi li on da mu oprostite ili mu je svejedno.

-5- Ne slaže se s vašom obitelji ili prijateljima

 

Ako jednostavno ne može biti u istoj prostoriji s vama bliskim osobama, to nije najgora stvar koja vam se može dogoditi iako je dosta neugodna.

Zaključak: Oprostivo, ali sve dok vama ne brani da se slobodno s njima viđate i dopušta vam da sami birate svoje prijatelje.

covermagazin.com