Tito: Imao je pet velikih ljubavi, a ljubavnicama se ne zna broj

Kada su se vjenčali, njegova prva žena Pelagija imala je tek 13 godina, a Jovanka je od njega bila mlađa čak 32 godine!

Početak emitiranja dokumentarnog serijala "Tito - Posljednji svjedoci testamenta" redatelja Lordana Zafranovića na Hrvatskoj televiziji očekivano je pobudio veliku pozornost. Serija se temelji na svjedočanstvima ljudi koji su poznavali Tita i bili mu bliski. Emitiranje nove serije u kojoj se pojavljuje i jedna od njegovih bivših ljubavi, Herta Haas, iznova potiče i zanimanje za žene u Titovom životu. A njih nije bilo malo. Naprotiv.

Brak s trinaestogodišnjom Pelagijom

Broz je imao čak pet službenih i poluslužbenih, danas bi rekli "divljih" brakova, a o njegovim ljubavnicama ispredani su mitovi, baš kao i oko mnogo čega drugog vezanog uz njega.

Prva Titova žena bila je Ruskinja Pelagija Denisovna Bjelousova zvana Polka. Upoznali su se dok je 1916. bio u ruskom zarobljeništvu u Omsku. Kada su se vjenčali, njemu su bile 24, a njoj tek 13 godina što bi po današnjim zakonima bilo okarakterizirano kao seksualni prijestup.

Nakon vjenčanja u Rusiji, mladi Tito i premlada Pelagija dolaze u Hrvatsku gdje mu ona rađa petoro djece od kojih je preživjelo tek jedno - sin Žarko. Tih 20-ih godina prošloga stoljeća Tito postaje sve aktivniji u Komunističkoj partiji, a njegove revolucionarne aktivnosti njoj se ni najmanje nisu svidjele. Naročito nakon što je u tzv. Bombaškom procesu bio osuđen na šest godina robije. Ona se tada odlučila rastati od njega. Poslala mu je oproštajno pismo u zatvor i vratila se u svoju domovinu.

"Revolucionarna" romansa s Hertom Haas

Po izlasku iz zatvora, tada već kao prekaljeni komunist i revolucionar, Tito putuje po Europi, a na jednom od putovanja upoznaje Njemicu Luciju Bauer koja mu postaje druga zakonita žena u životu. I ona je poput Pelagije mnogo mlađa od njega - čak dvadeset godina! Njihov brak nije dugo trajao i malo je dokumenata i svjedočanstava o njemu sačuvano, a još manje fotografija.

Treća fatalna žena u Titovom životu bila je Herta Haas. Iako se nikada nisu vjenčali, s njom je imao sina Mišu. Upoznali su se u Parizu. Ona je također bila članica Komunističke partije i kurirka koja je dostavljala krivotvorene isprave za jugoslavenske dobrovoljce koji su odlazili u Španjolksu biriti se u tamošnjem građanskom ratu. Budući da je njihova višegodišnja romansa imala revolucionarni žig, oboje su se krili pod lažnim imenima.

Okončanju njihove veze presudile su više sile - Tito je postao generalni sekretar KPJ i otišao iz Zagreba u Beograd kako bi ondje organizirao ustanak protiv okupatora. Hertu Haas u Zagrebu je uhitio Gestapo i držao je u zarobljeništvu svih pet ratnih godina, da bi pred kraj rata bila oslobođena u jednoj razmjeni zarobljenika.

Nije odolio čarima Davorjanke i Jovanke

I sljedeća Titova ljubav bila je mnogo mlađa od njega. Riječ je o Davorjanki Paunović Zdenki, studentici francuskog jezika, za koju se govorilo da je "radila čuda u krevetu" i da nitko nije mogao odoljeti njezinim čarima, naročito ne ženskar poput Tita. S njom je proveo skoro čitav rat pred čiji je kraj ona umrla od tuberkuloze.

Sljedeća životna suputnica - u ovom slučaju doživotna - bila je mlada Ličanka i partizanka Jovanka Budisavljević, koja je kraj rata dočekala kao majorka i najmlađa žena s časničkim činom. Od Tita je bila mlađa čak 32 godine!

Nikad potvrđena priča govori da je Titu bila "podmenuta" odmah nakon smrti Davorjanke Paunović bivajući zadužena u Maršalatu za nadzor hrane i čistoću osoblja. Oni koji su je navodno "podmetnuli" Titu znali su njegovu sklonost ka mnogo mlađim ženama Jovankinog izgleda. Šest godina kasnije postala mu je bračna družica, ali to ga, čini se, niti najmanje nije omelo u izvanbračnim aktivnostima.

Domaće i bjelosvjetske dive

Jovanka je navodno znala za Titove "avanture" i nije se mirila s njima pa je, prema kazivanju svjedoka, između njih često dolazilo do svađa i sukoba. Za Jovanku se govorilo da i sama ima poltiičkih ambicija, a čak se nagađalo da su je u Titovu blizinu "namjestili" generali koji su ga željeli nadzirati. Čak se govorilo da je bila ruska špijunka. Njihov brak vremenom je postao puka formalnost, a nakon 1975. više nisu ni živjeli zajedno.

Lista Titovih ljubavnica navodno je podulja. Koliko u tome ima istine, a koliko stalno podgrijavanog mita teško je reći. Činjenica je da je Tito uvijek bio okružen lijepim i mnogo mlađim ženama. Usto je volio glamur i društvo bjelosvjetskih zvijezda. Na Brijunima je ugostio mnoge ondađšnje dive poput Elisabeth Taylor, Gine Lollobrigide, Josephine Baker i drugih, a pred njegovim je osvajačkim čarima navodno pala slavna talijanska glumica Sophia Loren.

No, zadivio je ako ne i zaveo i neke domaće dive. Govori se da je kratko vrijeme bio u vezi sa slavnom opernom pjevačicom Zinkom Kunc, a potom i s Gertrudom Munitić, primadonom sarajevske opere koja je slovila za "Titovu pjevačicu".

izvor: javno.hr