Tange, kontroverzni komadić donjeg rublja

...neudobnosti, uspio naći svoje mjesto u povijesti ženskog odijevanja.

No, tange - taj jedva uočljiv trokutić spojen isto takvim trakicama, godinama ne prestaje izazivati kontroverze u modnom dijelu javnosti. Žene koje ih vatreno zagovaraju ističu da je to jedini način da se izbjegnu neugodni obrisi rublja ispod hlača, ali i nedvojbeni seksi dodatak kojem ne može odoljeti ni jedan muškarac. S druge strane, žestoki su protivnici tangi zbog mogućih štetnih posljedica za zdravlje žene.

Brojne su studije koje povezuju pojavu učestalih vaginalnih infekcija sa čestim nošenjem tangi.

Pri kretanju odjeća se pomiče s jednog dijela kože na drugi, a tange su na osjetljivom dijelu tijela gdje se bakterije iz debelog crijeva lako mogu prenijeti na urinarni trakt. Trenje koje se javlja dok se krećemo može iziritirati osjetljive dijelove kože među nogama i uzrokovati različite infekcije i upale.

Osim toga tangice su najčešće napravljene od umjetnih materijala - sintetike ili najlona koji zadržavaju vlagu i tako stvaraju uvjete za razvoj bakterija. Ako vas ti podaci ne uznemiravaju i tangi se ne želite odreći, barem ih nastojte ne nositi cijeli dan.

Kada dođete kući zamijenite ih klasičnim gaćicama od pamuka koje se lakše suše i ne zadržavaju prekomjernu vlagu. Ako možete kupujte samo tange od pamuka ili svile, a ako su sintetičke prekomjernu vlagu s intimnih dijelova tijela tijekom dana uklonite vlažnim maramicama.

Ma kako vam to teško palo, izbjegavajte tange po izrazito vrućem i vlažnom vremenu kada je mogućnost infekcija najveća. Osim dvojbe vezane uz njihovu higijensku stranu tu je i ona estetska. Naime, željeni seksi izgled kojem se svi nadamo kada odijevamo tange često je upitan jer, priznali mi to ili ne, takav komada donjeg rublja dobro izgleda samo na ženskim tijelima koja su klesali bogovi.

Muškarci u tangama priča su za sebe. I malo statistike za kraj: nakon dugih godina rasprava "za" i "protiv" tangi, koje su na svom vrhuncu bile početkom 2000.-ih, njihova prodaja u svijetu pala je za 17%. Danas tange čine tek 23% prodaje sveg ženskog rublja. Je li za to kriva njihova neudobnost ili je, jednostavno, splasnula muška opčinjenost seksi odjećom nikada nećemo saznati.

No, jedno je sigurno - tange, baš kao i sve druge sporne stvari na svijetu, uvijek će ostati tu negdje među nama, spremne da zagolicaju nečiju maštu.

savjetnica.com