Svaka žena mora si osigurati ovo

muskarci i zene
Dobra je vijest to da se energija može vratiti, a u pomoć priskaču vitamini, minerali i kiseline
Ako ste često umorne i razdražljive te se općenito ne osjećate dobro, vrlo vjerojatno vašem organizmu nedostaju ključni sastojci - vitamini, minerali i kiseline. Iznimno je važno to da si svaka žena osigura dovoljan unos važnih sastojaka, a stručnjaci ističu da su najvažniji kalcij, željezo, masne kiseline te vitamini B i D.

Kalcij
Većina je žena svjesna toga da je njihovu organizmu iznimno potreban kalcij. S godinama ga u organizmu ima sve manje, a to može prouzročiti probleme s kostima. Žene tako često pogađa osteoporoza upravo zbog nedostatka kalcija. Dakle ako želite djelovati preventivno, nastojite unositi što više kalcija u organizam, ali i magnezija. Brojni su dodaci prehrani koji ih sadrže, a kalcij možete unositi i putem hrane. Najviše ga ima u mlijeku i mliječnim proizvodima.

Željezo
Tijekom menstrualnog ciklusa žene gube mnogo krvi, a to zna dovesti do manjka željeza u organizmu i anemije. Ako se stalno osjećate umorno i nedostaje vam energije, vrlo vjerojatno je razlog taj što nemate dovoljno željeza. Stručnjaci preporučuju uzimanje kapsula željeza, a možete ga unijeti i hranom. Najviše željeza ima u jajima, tofuu, mesu, špinatu i mahunarkama. Dobro je uzimati i vitamin C koji poboljšava apsorpciju željeza. Žene u menopauzi prije uzimanja željeza svakako trebaju napraviti pretrage.

Masne kiseline
Ribe poput tune, lososa i haringe sadrže omega-3 masne kiseline. Ove su kiseline ključne u prevenciji srčanih bolesti, artritisa, ali i karcinoma. Osim toga, ženama s godinama pada razina estrogena u organizmu, što može dovesti do srčanih bolesti. Stoga je ključno da si osigurate dovoljne količine omega-3 masnih kiselina. Možete ih unositi putem prehrane ili pijući kapsule

Vitamin B
Uzimanje vitamina B-6, B-12 i folne kiseline zajamčeno podiže energiju. Ovi vitamini omogućuju bolje funkcioniranje mozga, a štite i živce. Upravo zbog toga ublažit će djelovanje stresa na organizam. Vitamin B odgovoran je i za bolji rast kose, a tome pomažu i magnezij te silicij. Dakle kompleks vitamina B za žene je imperativ.

Vitamin D
Sunce je najbolji izvor vitamina D. Međutim s godinama ga tijelo žene sve teže upija iz sunca. Budući da je riječ o vitaminu koje tijelo iznimno treba, valja ga unositi na druge načine. Može se naći u kapsulama, a ima ga, naravno, i u hrani, osobito u plavoj i bijeloj ribi te mlijeku. Kako ne biste imale zdravstvenih tegoba, svakako si osigurajte dovoljne količine vitamina D.

Izvor: net.hr