Strah od braka i odgovornosti: Livanjsko selo Vidoši rekorder po broj neženja!

mladoženja, bijeg, vjenčanje, vjenčanja, vjenčanje, vjenčanice, vjenčanje, vjenčanja, udaja, ženidba, Livno, stari momci, Vis, neženje, ženidba, cure
Kada se zna da je prema posljednjem popisu iz 1991. godine u ovoj maloj ali najstarijoj katoličkoj župi bio 3.021 stanovnik, onda taj podatak "uznemiravajući". U ovom selu koje se nalazi na osmom kilometru od Livna podno Vidiške tvrđave u gornjem slivu rijeke Sturbe, brakovi su prava rijetkost, prenosi aura.ba.

Zašto mladi Vidošani odustaju od ženidbe, odnosno udaje, pokušao je pojasniti i fra Božidar Blažević, župni vikar u ovoj župi:

- Jedan od najvećih razloga, posebice za muškarce, posljedice su koje je na njihovo zdravlje ostavio rat, ali i to što su mnoge djevojke u potrazi za životnom srećom i sigurnijom perspektivom otišle u zapadnoeuropske zemlje.

Također, mnogi muškarci imaju strah od braka i odgovornosti, a jedan od razloga je i što se roditelji postavljaju egoistički kako bi sina ili kćerku vezali uz sebe i tako osigurali sigurniju starost.

Naime, neke majke su posesivno vezane uz svoju djecu i ne mogu se pomiriti da njihovu djecu dobije netko drugi. Zbog toga u brakovima mladih parova često dolazi do neslaganja i konfliktnih situacija, jer majke ne prihvaćaju drugu osobu da uđe u njihov svijet i njihovu obitelj.

No, ne treba zanemariti ni materijalne uslove. Poslije rata mnogi su se borili da osiguraju sebi stan, dobar posao, ali s obzirom na cjelokupnu situaciju u našoj zemlji, mnogima je to teško polazilo za rukom, pa su godine prolazile, mnoge je vrijeme pregazilo i sada su jednostavno odustali od ženidbe, odnosno udaje.