Što se dogodi ženama koje previše čitaju ljubavne romane?

To je kratak sadržaj većine ljubavnih romana, odnosno popularnih ljubića. No, prema istraživanju objavljenom u Journal of Family Planning and Reproductive Health, seksolog Susan Quilliam zaključila je da žene koje čitaju ljubavne romane žive u nekoj paralelnoj stvarnosti.

Naime, uticaj romana na donošenje odluka o ljubavnom životu i seksu izuzetno je velik, jer oni uvijek imaju neku idealiziranu varijantu ljubavi i seksa, što neke žene koči u razlikovanju fantazije i stvarnosti.

Naprimjer, jedno istraživanje Univerziteta Indiana pokazalo je da se u tek malo više od deset posto romana prikazuje upotreba kondoma, dok ostali promoviraju seks bez barijera, idealiziran do krajnosti.

Quilliam dodaje da je prema istraživanju iz 2009. godine, 70 posto stalnih čitalaca ljubavnih romana priznalo je da ih ovakvi romani inspiriraju na "više istraživačkog i eksperimentalnog seksa"

Kada je riječ o rješavanju problema Quilliam kaže: Nekada je najbolja stvar koju možemo da uradimo za naše klijente, da im kažemo da se manu knjiga i okrenu realnosti.