Splitski pustolov otvorio zanimljivu izložbu fotografija u Zagrebu

Jurica Galić Juka, Izložba
Ova izložba moći će se pogledati iduća dva tjedna u galeriji "Laval Nugent" u Vodnikovoj ulici, a obuhvaća njegovu lanjsku ekspediciju koja je obuhvatila Peru, Boliviju, Čile i Argentinu. Od La Boce Buenos Ariesa preko Uskršnjeg Otoka, pustinje Atacame i Machu Picchua sve do Patagonije fotografije Jurice Galića nas vode na iznimno putovanje znamenitostima širom Južne Amerike.

- Nakon putovanja u Meksiko 2016. i istraživanja naslijeđa Maja i Asteka, tijekom 2017. nastavlio sam istraživanje Južne Amerike. Ovaj put prešao sam rekordnih 63 150 kilometara (opseg ekvatora je oko 40 070 km). Prešao sam Ande i lutao od boemske četvrti La Boca u Buenos Airesu do Santiago de Chilea, odakle sam letio za za Uskršnji otok, poznat po svojim tajanstvenim Moai kipovima - rekao je Galić. Zanimljivo je da je Uskršnji otok od glavnog čilenaskog grada udaljen punih 3700 kilometara, kao da primjerice iz Splita letite na sjever Rusije!

- Slijedila je najsurovija pustinja Atacama, vožnja "Cestom smrti" u La Pazu, penjanje na čudesnu Vinicunca planinu ("Dugina planina") i posjet ostacima Inka - Tiwanaku, Puma Punku (Bolivija), te Machu Picchu i Sacsayhuaman (Peru). U samom finišu putovanja letio sam na jug Čilea, istodobno i cijelog kontinenta - preciznije grad Punta Arenas (gdje je svaki drugi čovjek hrvatskog podrijetla), te od tu nastavio za Patagoniju, gdje sam posjetio jedan od najljepših nacionalnih parkova na svijetu - Torres del Paine - otkrio je Juka. Na njegovim fotografijama mogu se vidjeti brojne znamenitosti Južne Amerike, ali i ljudi. Otkrio je da su mu portreti posebna strast, pa uskoro planira i izložbu portreta ljudi iz cijelog svijeta.

Jurica Galić suradnik je časopisa Meridijan, bloger i kolumnist "Dalmacija Danas" te predsjednik udruge TheMladichi, a trenutno kao scenarist i voditelj radi na realizaciji obrazovne serije "Nomad" koja kroz povijest, zemljopis, biologiju, ekologiju, kulturnu baštinu te zaboravljene priče i mitove predstavlja manje poznate dijelove Hrvatske.

Vecernji.ba