Slavonci u Orašje čak i po svadbenu odjeću, Josip po gorivo, Ana na ćevape

Orašje, kupovina
U cijelom kolažu sličica prekograničnoga šopinga važna je činjenica što je Međunarodni granični prijelaz Oraše - Županja među frekventnijim u Bosni i Hercegovinu, a dostupni podaci govore kako upravo taj prijelaz već godinama bilježi milijunske prelaske građana i vozila, piše Večernji list BiH.

Jednodnevni boravak

Samo u protekloj, 2018. godini državnu granicu u nadležnosti Postrojbe granične policije Orašje prešlo je više od četiri milijuna osoba, točnije njih 4,334.030 pa se lako se može lako zaključiti kako prekogranični šoping-turizam i dalje cvjeta.

Bosanska Posavina postala je omiljena šoping-destinacija, ne samo žitelja županjske Posavine već je i po registracijskim oznakama Vinkovaca, Vukovara pa i Osijeka zamjetno da Slavonci rado kupuju u Bosni i Hercegovini. Treba spomenuti i Arizonu gdje Slavonci dosta troše, no i dalje im je omiljena destinacija Orašje u kojem se prvo zaustavljaju, a nerijetko tu i završe jednodnevni boravak.

Iz susjedne Republike Hrvatske u Orašje se tako dolazi u cjelodnevni šoping-posjet i pri tome kupuje baš sve. Za Slavonce je, naime, već postala uobičajena rutina skoknuti u "inozemstvo", osobito vikendom, ali i ostalim danima, autom ili motorom, pa čak i biciklom jer ekonomska računica ne poznaje granice. Široka je lepeza proizvoda i robe koju Slavonci kupuju, u što smo se i sami uvjerili: od cigareta i goriva do svadbene odjeće, namještaja i kućnih potrepština do lijekova, automehaničarskih, frizerskih i stomatoloških usluga.

Nerijetko se dolazi u ljetnim mjesecima nakon šopinga i na cjelodnevni izlet zbog zabave i atraktivnih oraških bazena. Kada smo željeli doznati što su kupili i kako izgleda njihov prekogranični šoping, teško smo nalazili sugovornika. Ipak, neki od njih su nam ponešto kazali.

- Prelazak granice zbog šoping-ture - kaže nam Josip Martić iz Babine Grede - isplati se jer s obitelji započnemo obilaskom velikih tržnih centara, a ako je četvrtak, navratimo i na poznatu orašku tržnicu...

Josip dodaje i kako je gastro ponuda s bosanskohercegovačke strane granice primamljiva. Kaže, značajno jeftinija nego u Hrvatskoj.

Kupuje i Vukovarka Mara

- Po povratku natočimo spremnik goriva, kupimo cigarete i put se isplati jer, na koncu, za kupljenu robu dobijemo povrat poreza - zadovoljan je Josip Martić iz Babine Grede.

Za Anu Živković iz Županje tjedni odlazak u Orašje podrazumijeva se zbog, kaže nam, kupnje cigareta, kućnih potrepština. Odlazak u BiH, odnosno obližnje Orašje, Ana iskoristi i da ode na ćevape, posjeti rodbinu i prijatelje u Tolisi, i to je za nju, ne krije, prelijepo proveden dan.

U šopingu smo zatekli i Vukovarku Maru Vojnović koja jednom mjesečno obvezno posjeti tržnicu Arizona udaljenu 20-ak kilometara od Orašja gdje kupuje široku lepezu kućnih potrepština, a u Orašje ne propušta navratiti na večeru.

- Obvezno navratimo uz Savu jer mi bez rijeke ne možemo, a vi imate prelijepi hotel Navis kojemu nema ravna ni kod nas u Hrvatskoj - tvrdi Vukovarka Mara.