Seks tijekom trudnoće

Ako je vaša trudnoća na samom početku i imate neugodne mučnine, sigurno dovodite u sumnju ovu tvrdnju. Ali, činjenice govore suprotno, prenosi antiage.hr

Za to su, prije svega, krivi hormoni estrogen i progesteron. To potvrđuje činjenica da tijelo trudnice za samo jedan dan proizvede estrogen u količini za koju je ženi, koja nije u drugom stanju, potrebno čak tri godine.

Osim toga, u trudnoći tijelo proizvodi 20 posto više krvi. Ovaj povećani protok krvi kroz organizam uzrokuje da vaše usne, vagina i klitoris nabreknu, i samim tim postanu super osjetljivi. Tome se mogu dodati i nabrekle, povećane grudi i bradavice - koje su osjetljivije nego obično.

Kada se uzme u obzir činjenica da orgazam potpomaže protok krvi, onda možete očekivati da ćete mnogo lakše doživjeti vrhunac, kao i da on bude intenzivniji. Može vam se čak dogoditi da seks doživite i u snu, zahvaljujući hormonima.

Ipak, važno je napomenuti i da je odnos prema seksu tokom trudnoće individualan i da postoje trudnice koje, bez obzira na hormonske i ostale promjene u svom tijelu, izbjegavaju seks najčešće zbog straha da će time naškoditi plodu.

Ako vaša trudnoća ne spada u rizične, a doktor vam nije drugačije rekao - vi možete imati sasvim normalan seksualni život.

Beba je tokom seksa sasvim sigurna jer je ušuškana i zaštićena, okružena amnionskom tekućinom (plodnom vodom), unutar čvrstog mišićnog zida maternice. Od vanjskog svijeta odvaja ju i štiti sluzav čep, koji se nalazi u grliću materice, pozicioniran na sigurnoj udaljenosti od vagine.

Često trudnice imaju i strah da li orgazam može izazvati pobačaj ili prijevremeni porođaj. Za vrijeme i nakon orgazma, maternica pravi veće kontrakcije nego uobičajeno, ali one nisu isto što i kontrakcije koje se javljaju neposredno pred porođaj, pa ne mogu ugroziti bebu. Čak će i bebi biti ljepše, jer će uživati u ljuljuškanju izazvanom kontrakcijama, kao i zbog hormonskog vala dobrog raspoloženja koji će zapljusnuti vaš organizam nakon toga. Možda ćete primjetiti da se poslije orgazma beba malo primirila ili je, pak, postala živahnija nego obično. To je zbog spomenutih kontrakcija - koje na neke bebe djeluju smirujuće, dok na druge djeluju stimulativno.

Ukoliko osjećate neugodu od pomisli da vaša beba možda "čuje" što radite, možete biti spokojni. Ona čuje, ali nema nikakvu predstavu o tome što se događa. Možda vas još više utješi činjenica da bebe najveći dio vremena u trbuhu provedu spavajući.

Postoji li rizik od infekcija? Ukoliko ste sigurni da vaš partner nema genitalnu infekciju kao što je herpes, klamidija ili druga spolno prenosiva bolest, onda za bebu nema povećanog rizika od infekcije. U protivnom, upotreba kondoma je neophodna, kao i liječenje partnera.

Ako vama ili vašem partneru smeta trbuh morate eksperimentirati sa različitim položajima kako biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara. Takozvani misionarski položaj (žena dolje, muškarac gore) sigurno nije izmišljen za trudnice. Isprobajte položaj u kojem oboje ležite na boku - vi ispred, a vaš partner iza vas (priljubljen uz vaše tijelo), ili tako što ćete vi biti gore...

Nekada se događa da partner nije zainteresiran za seks. Nemojte ga previše kriviti zbog toga. Zamislite samo sa kakvim se on sve promjenama suočava. Najprije je potrebno da se navikne na vaš fizički izgled, koji se stalno mjenja, a zatim i na poimanje vas u ulozi majke i ljubavnice u isto vrijeme. Dajte mu malo vremena.