Riješite formulu i izračunajte koliko visoko će vam dijete biti

genetika, visina, dijete, formula

Postoji jednostavna matematička jednadžba koja vam može pomoći da procijenite koliko visoko će vam dijete biti. Koristi se od 1970. i prvi put je otkrivena u New York Timesu. Zbraja se visina oba roditelja te se oduzima 13 cm za djevojčice, odnosno dodaje za dječake, te dijeli s dva. Ova procjena je poprilično pouzdana, no ipak nije stopostotna.

Formula za dječake:

visina majke + visina oca + 13 cm/2 = visina dječaka

Formula za djevojčice:

visina majke + visina oca - 13 cm/2 = visina djevojčice

Iako na visinu djeteta najviše utječe genetika, zaslužna je za ukupno 60 do 80 posto visine, nju određuje i faktori okoline poput prehrane, piše Daily Mail.

- Uz genetiku, okolina može imati značajan utjecaj. Npr. kod pothranjene djece ona može imati katastrofalne posljedice na konačnu visinu. Prehrana u trudnoći i u prvih par godina života također puno utječe na rast djeteta - ispričao je profesor David Ravine sa Zapadnog australskog instituta za medicinska istraživanja.

Na studiji od 8787 finskih blizanaca ispostavilo se da je genetika činila 78 posto visine muškaraca i 75 posto žena. Još jedna popularna metoda za predviđanje visine djece je udvostručiti visinu dječaka s dvije godine i visinu djevojčica s 18 mjeseci. No nisu sva djeca istih roditelja iste visine, a mlađa djeca su obično i niža.

Izvor: 24sata.hr