FOTO/VIDEO  Reportaža o modernom robovlasništvu

zlostavljanje
Njemačka državna televizija ARD objavila je krajem prošle godine opširnu reportažu o modernom robovlasništvu u Njemačkoj. Ona je aktualna i danas, a usko je vezana i za naše zemljake.

Iza ovog sistema, naime, stoje i 'naši' ljudi, posrednici, 'naši' zemljaci koji odvode ljude iz Hrvatske, BiH i drugih susjednih zemalja u Njemačku. U više slučajeva, pa čak i gotovo uvijek, njemački poslodavac čak i ne zna kako su dotični radnici plaćeni, kakve ugovore imaju. Zato, vjerujem, ne treba pljuvati po Njemačkoj jer država nije kriva. Krivi su 'naši' zemljaci i posrednici kojima mnogi vjeruju.
Citirat ću jednu svoju kolegicu: 'Reportaža govori o ženama i muškarcima koji zbog lakovjernosti, komotnosti (lakše je pustiti drugima da se pobrinu da dobijem posao, kakav takav, samo da se maknem iz selendre i besparice), nerijetko završe kao moderni robovi.'

Sve to zahvaljujući dubioznim posrednicima i nelegalnim 'agencijama'. Velika većina tih radnika nikad poslodavca vidjeli nisu jer za 'njihovo dobro' i njihovu 'zaradu' brinu 'poslovni ljudi' koji su ih doveli.

Fascinantna je izjava komentatora na kraju reportaže. Rekao je otprilike ovo:

'Nikad u povijesti nije bilo većeg robovlasništva nego danas. Jer svaka osoba koja pristane raditi na crno, bez prijave, radne dozvole, vize, nema mogućnosti tražiti poštivanje svojih prava od strane 'poslodavca' ili institucija. Oni žive i rade na marginama društva, usamljeno i nezaštićeno. To su današnji moderni robovi.'

Stjepan Bingula je hrvatski iseljenik koji više od tri desetljeća živi u Münchenu. Administrator je Facebook grupa 'Nova budućnost u Njemačkoj' i 'Moj život sutra...Njemačka'.