Pušete svjećice na rođendanskoj torti? Pročitajte ovo...

bounty torta, recept, svijećice, torta

Nedavno su svi na društvenim mrežama pisali o potezu američkog političara Mitta Romneya koji je na sasvim neuobičajeni način puhao u svječice na svojoj rođendanskoj torti. Učinio je to tako da ih je vadio jednu po jednu i svaku posebno ugasio.

Rekli bismo, neobično, barem nismo navikli gledati taj način puhanja svjećica na torti. No, kasnije je pojasnio zašto je napravio to baš tako. I čini se kako je imao itekako dobar razlog. Naime, bio je prehlađen i nije htio puhati poviše torte kako ne bi slasticu, koju je dijelio s kolegama, "prekrio" bakterijama.

Studija provedena na Sveučilištu Clemson u Južnoj Karolini 2017. godine, pokazala je da puhanje svjećica na torti povećava količinu bakterija za 1400%. Istraživači su ravnomjerno raširili glazuru torte preko folije i nakon toga postavili rođendanske svjećice. Ispitanici su zamoljeni da simuliraju rođendansku zabavu i pojedu komad pizze. Zatim su puhali u rođendanske svjećice. Nakon toga, glazura je testirana na bakterije te je količina bila povećana u svim uzorcima torte.

Ipak, znanstvenici tvrde kako to i nije dobra metoda ispitivanja jer se bakterije ne razvijaju isto na svim površinama. Iako su rezultati itekako šokirali znanstvenike, zaključili su da ne postoji velika opasnost od razvijanja infekcije, osim ako osoba koja je puhala u srođendanske svjećice, nije bolesna.

vecernji.ba