Prostitucija u BiH: Po danu studentice koje spremaju ispite, navečer prodaju tijelo

prostitucija, BIH, BIH, prostitucija, organiziranje prostitucije, Mostar, prostitucija, prostitucija, optužnice
U svakom većem gradu u BiH u kojem postoji univerzitet, javna je tajna, postoji i svojevrsna studentska prostitucija. Djevojke iz manjih gradova, daleko od roditeljskog nadzora, u novoj sredini nerijetko se odlučuju da na takav način dopune studentske budžete. Nisu rijetke ni one koje na to natjera neimaština i želja za brendiranom odjećom, ali i potreba za pukim preživljavanjem, piše avaz.

Studentice, navodno, klijente pronalaze na preporuku, internetu, ali i putem oglasa. „Studentica, interesantna, mlada, poziva zainteresiranu gospodu na dobro druženje", „studentica, lijepa, vedra, poziva gospodu na druženje", „djevojka, 21 godina, u Sarajevu, studentica, jako lijepa, dugokosa crnka, želi upoznati muškarca za erotsko druženje"... samo su neki od oglasa kojih ima napretek.

U moru oglasa, novinari su pozvali nekoliko brojeva.

- Ja sam na Palama, na Koranu. Možete li mi se javiti na Viber, ne mogu sad da razgovaram, pa ćemo se dogovoriti - kazala je djevojka koja se predstavila kao Ivana.

Nakon što je pozvana drugi put, s namjerom da ispriča kako se obrela u svijetu prostitucije, Ivana je bez problema nastavila razgovor.


- Imam pet drugarica s kojima radim. Ako vas je trojica, nije problem, imam ja drugarica. Samo mi dopunite račun da mogu da razgovaram. Naći ću vam još dvije drugarice, imam cimeRICu koja radi sa mnom i zvat ću još jednu - rekla je Ivana.

Na inzistiranje da su nas interesuju isključivo studentice, dodala je da ona studira na Ekonomskom fakultetu i da nema makroa, odnosno da radi sama.

- Studentice smo sto posto! Cijena vam je sat vremena klasičnog seksa 100 KM. Na Viberu možeš vidjeti kako izgledam - kazala je na kraju te dodala da nas očekuje što prije.

Dobro upućeni navode da je u posljednje vrijeme sve veći broj onih koji na ovaj način zarađuju za svoje studije. Dok danju polažu ispite, noću zarađuju zavidne novce.

Nerijetko su glavne mušterije studentica stranci, često turisti, koji u potrazi za provodom nude i mnogo veće svote novca od njihovog prosjeka ili samo zamijene valutu, umjesto maraka plaćaju eurima.

- Veliki broj turista odmah se raspituje o prostituciji i načinima kako doći do lakih žena i provoda. Ne libe se u turističkim agencijama pitati o tome ili kod vodiča i recepcionera hotela. Čak nam je jedan dio turista ukazao da je u Sarajevu preteško pronaći prostitutke te da im se to ne sviđa - kazao je vlasnik jedne turističke agencije.

Djevojke koje se odlučuju na ovakav vid zarade nerijetko su izložene slatkorječivosti svojih drugarica koje su malo iskusnije. Mušterije, osim oglasa, startaju i preporukom, reklamom „od uha do uha".

Sustav je jednostavan, nema izlaska na ulicu, s obzirom na to da je prostitucija ilegalna. Prostituiranje po stanovima, kućama, studentskim domovima skoro pa je nedokazivo.