Prostitucija : Da ili ne?

Isto tako, još je Kraljevina Jugoslavija u mnogočemu bila dio suvremene Europe, pa tako i u odnosu prema najstarijem zanatu na svijetu. Shvativši da ga ne mogu iskorijeniti, vlasti su se potrudile držati ga pod kontrolom.

Prostitucija je danas legalna u manjim dijelovima SAD-a, a u nekim se dijelovima svijeta od nje vrlo dobro zarađuje pa tako i živi, piše "Index.hr".

Prema američkom članku "Estimating the prevalence and career longevity of prostitute women" broj prostitutki u SAD-u je procijenjen na 23 prostitutke na 100.000 stanovnika, od kojih je 4 posto bilo mlađe od 18 godina.

Procjenjuje se da u Indiji radi gotovo 8 milijuna prostitutki, a u Nizozemskoj prostitucija čini čak 5% ukupne ekonomije.

Također, velik broj francuskih prijateljica noći nedavno je stigao i u Ženevu, jer ih tamo zakon učinkovitije šiti nego u Francuskoj. Švicarska je legalizirala prostituciju na radost policije, zaposlenica i, jasno, klijenata. Jedinice za sprečavanje trgovine ljudima nemaju praktički nikakvog posla i, kako objašnjava njihov glasnogovornik, prostitutke u Švicarskoj nisu plijen za organizirani kriminal.

Situacija je slična i kod naših susjeda. Iako u Srbiji ovaj oblik profesije još uvijek nije legaliziran, očekuje se da će se to promijeniti do kraja ove godine. Taj korak mnogi podržavaju, jer smatraju da će se na taj način smanjiti broj nasilja i zloupotreba od strane klijenata i svodnika, kao i trgovina ljudima koja je u tijesnoj povezanosti s prostitucijom. Isto tako, zahvaljujući legalizaciji koja bi podrazumijevala i redovne zdravstvene preglede, smanjila bi se i opasnost od seksualno prenosivih bolesti, što je vrlo značajno, s obzirom da je veliki broj "pružatelja" seksualnih usluga zaražen HIV-om.

S druge strane, Slovenski vlasnici barova u kojima rade barske plesačice za koje se vjeruje da djeluju i kao prostitutke, kažu da u Sloveniji nema slučajeva prisiljavanja na prostituciju, no kriminalistički inspektor Iztok Suhadolnik u nekoliko je navrata za medije izjavio da su zabilježili više takvih slučajeva i djelovali u skladu s ovlaštenjima ako su imali dokaze i izjave žrtava.

Vlasnik jednog bara s plesačicama iz Škofje Loke rekao je, na pitanje je li za legalizaciju prostitucije, da u Sloveniji pola barova zapravo radi kao javne kuće i da se to zna, a sudionici se nisu mogli složiti oko toga treba li u novoj članici EU-a primijeniti njemački, švedski ili nizozemski model javnih kuća i zdravstvene kontrole.

U Hrvatskoj je situacija znatno drukčija. Neslužbene su pretpostavke da ima oko 6.700 prostitutki i između 75.000 i 110.000 stalnih korisnika njihovih usluga, muškaraca u dobi od 15 do 64 godine.

Bavljenje prostitucijom kažnjava se kao prekršaj, sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, na način da se prostitutku ulovljenu na djelu kažnjava novčano ili kaznom zatvora do 30 dana. Svodnike se goni kazneno, a mušterije - nikako.

Štoviše, umjesto da ih se kažnjava, muškarce koji plaćaju za seks poziva se na sudska svjedočenja protiv prostitutke, iako praksa govori da je takvih svjedočenja malo, budući da žene uglavnom priznaju bavljenje prostitucijom i plate, ili odleže zatvorsku kaznu.

Zagovornici legalizacije navode kako kriminalizacija ovog zanata dovodi do podređenog položaja prostitutki, njihovog zlorabljivanja, loše zdravstvene njege i općenito stvaranja jednog drugog paralelnog 'nevidljivog' svijeta kojeg nije moguće kontrolirati.

Tvrde kako država niti ubire porez od te djelatnosti, niti štiti te djevojke od eventualno nasilnih svodnika ili klijenata, niti se brine koriste li redovno kondome i odlaze li na testiranja na HIV. Tako se, kao argument za legalizaciju prostitucije, navodi da bi liberalizacija seksa značila otvoren uvid države u ovu djelatnost, lakšu kontrolu trgovine, smanjenje zlostavljanja i poboljšanje zdravstvenog stanja prostitutki.

Međutim, Crkva koja igra značajnu ulogu u svjetonazoru hrvatskog pučanstva, zauzela je jasan stav - protiv legalizacije. Kao razlog tome navodi da bi takvo nešto dovelo do vrijeđanja ljudskog dostojanstva, što se kosi s načelima Crkve, a brojne ankete pokazale su da je većina Hrvata vrlo sličnog stava..

Postavlja se samo jedno osnovno pitanje - koji su rizici plaćanja za seks? Osim prenošenja spolnih bolesti, i nema ih.

Dapače, svaki vam partner može slomiti srce, uzeti vam novac ili vam prenijeti HPV. Ne događa se to samo u situacijama u kojima ste za to platili. Mnogi se slažu, to bi trebao biti izbor pojedinca.

Komičar George Carlin u jednom je svom nastupu tu temu komentirao doista sjajnim riječima: "Ja stvarno ne razumijem zašto je prostitucija ilegalna. Prodaja je legalna, seks je legalan. Zašto prodaja seksa nije legalna? Zašto je nelegalno prodavati nešto što su ljudi jedni drugima voljni davati i besplatno? Stvarno ne razumijem tu logiku", prenosi "Index.hr".