Progovorio o mentalnim problemima: 'Nakon što mi je poginula majka, bol je bila kao ništa drugo na ovome svijetu'

princ princeza kralj
majke princeze Diane "osjetio bol kao nijednu drugu", piše BBC. Rekao je da se Britanci moraju opustiti, da nisu roboti te da moraju pričati o svojim osjećajima. "Tipična britanska rezolutnost i emotivna nedostupnost prikladni su kada su vremena teška, ali svejedno moramo biti u stanju pričati o emocijama", dodao je William.

Vojvoda je također rekao da je obavljajući dužnost pilota helikoptera hitne pomoći East Anglian Air Ambulance te divizije Kraljevskog ratnog zrakoplovstva za potragu i spašavanje osjetio da je "smrt uvijek blizu".

William je rekao da je zbog gubitka majke, koja je 1997. godine preminula u prometnoj nesreći, mogao bolje suosjećati s drugima koji su također doživjeli tragedije.

"O ovome sam često razmišljao i pokušavam razumjeti zašto se osjećam tako kako se osjećam. Ako kao jako mlada osoba doživite tragediju, bilo kada zapravo, ali pogotovo kao jako mlada osoba, s tim mogu suosjećati, osjećate bol kao nijednu drugu", rekao je William.

"Osjećao sam to na mjestima na kojima sam radio. Bilo je posebnih situacija u kojima sam osobno suosjećao s obiteljima s kojima sam došao u kontakt."

Vojvoda je rekao da mu je bilo teško raditi kao pilot hitne pomoći, pogotovo zato što je prije toga radio u vojsci, gdje je često morao zatomiti svoje osjećaje. "Svijet hitne pomoći puno je otvoreniji. Tamo sam iskusio neke vrlo sirove i emotivne situacije, pogotovo kada imate posla s obiteljima koje dobivaju najgore moguće vijesti. Ta sirova emocija... Osjetio sam da kuha u meni i da me pogađa te da bi to mogao biti pravi problem. Morao sam progovoriti o tome."

William i njegov brat, vojvoda od Sussexa princ Harry, prethodno su govorili o tome kako je Dianina pogibija utjecala na njihove živote, a dobar dio njihovog humanitarnog rada tiče se mentalnog zdravlja.