Prodajom tijela do novca za studij ili preživljavanje

Prodajom tijela do novca za studij ili preživljavanje

S "najstarijim zanatom na svijetu" susreću se sve zemlje, bez obzira na društveno uređenje, bogatstvo, položaj, veličinu... U nekim zemljama zapadne Europe, primjerice Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji, Švicarskoj... prostitucija je legalna i regulirana, piše Večernji list BiH. Nizozemska je 2000. godine legalizirala prostituciju, što čini prihode od tog zanata legalnim ako seksualni radnici i radnice nisu prinuđeni na taj posao. Njemačka i Švicarska su također ozakonile ovaj posao i regulirale ga.

Ugodno druženje u diskreciji

U BiH, kao i svim zemljama na području bivše Jugoslavije, prostitucija je u potpunosti zabranjena, no daleko od toga da najstarijeg zanata na svijetu ovdje nema. Prostitucija u BiH cvjeta tajno, u ugostiteljskim objektima na periferiji gradova, u privatnim stanovima po preporuci "prijatelja", hotelima, motelima, vozilima i slično. Internet je također pun oglasa gdje djevojke "pozivaju gospodu na ugodno druženje u diskreciji".

Razlozi za bavljenje tim poslom variraju ovisno o slučaju. Neke djevojke tako sebi olakšavaju troškove studiranja, a nemali broj njih tim se poslom bavi jer drugih prihoda nema ili su plaće toliko niske da ne ispunjavaju minimalne standarde. Ilegalna prostitucija je opasna i rizična, djevojke ili žene koje se tim poslom bave nisu zaštićene te su izložene opasnosti da dobiju razne spolne bolesti, da budu zlostavljane, pretučene... Ne treba ni spominjati kako na taj način mnoge djevojke mogu završiti (i završavaju) kao žrtve trgovine ljudima, seksualno roblje. U BiH ne postoji službena evidencija o tome koliko registriranih osoba pruža seksualne usluge za novac.

Nema službene evidencije

Prema nekim podacima iz policije, najčešće prisutni oblici prostitucije u BiH su ulična, hotelska, prostitucija po stanovima, u noćnim klubovima, elitna i prostitucija za popunjavanje kućnog proračuna. U policiji naglašavaju kako djevojke koje pružaju seksualne usluge za novac rade za sebe, što znači da nema svodnika. S druge strane, nevladine organizacije tvrde kako te djevojke često završe kao žrtve trgovine ljudima te da novac od prostitucije uglavnom dijele s nekim tko ih podvodi.