Pročitajte kako se poznata Mostarka snašla u dalekom svijetu

mija martina
Mija se okušala u brojnim poslovima na sceni, a 2003. godine je branila boje BiH na Eurosongu, sada je novu stranicu u svome životu, te sa suprugom Matthewom, otputovala u Kanadu. Samo za Poslovni global Mija Martina je odlučila otkriti detalje iz svoga novog, jako uspješnog, poslovnog života.

Zime suhe i bez bure

U Kanadu je došla prije nepunih godinu i pol dana, točnije u svibnju 2015. Godine. Bio je to, kaže Mija Martina, jedan veliki korak u njenom životu, s obzirom na to da je ovo bilo jedno "drukčije" putovanje.

"Pri tom ne mislim samo na destinaciju. Nakon što sam sa svojim suprugom Mattom uplovila u bračnu luku u predivnoj crkvi sv. Jeronima u Slanom, nekoliko dana nakon slavlja i vjenčanja promijenila sam sve - klimu, okruženje, kontinent! Do sada sam uvijek putovala svijetom, ali uvijek se vraćala ‘doma' u Mostar, a sada je bilo vrijeme za jednu drukčiju životnu avanturu i putovanje. Suprug i ja odlučili smo se za Kanadu, njegovu rodnu zemlju, a onda tko zna - barem su nam danas otvorene sve mogućnosti. Sa zimom su me svi isprepadali, no uz dobru odjeću, nema straha. Zime jesu hladne, i za naše pojmove prehladne, no zime su ovdje suhe - tako da ne ‘uvuče se vlaga u kosti' kao kod nas, kada je uglavnom hladnije i kišovito, i nema bure", kaže Mija Martina za Poslovni global.

Uspoređujući BiH i Kanadu, Mija Martina kaže da ove dvije zemlje dijele predivne prirodne ljepote, ali osim toga nema puno zajedničkih točaka.

"Što bi se reklo, drukčiji svijet. Ovdje ćete naći ljude iz svih dijelova svijeta, što su tu već naraštajima, ili su doselili nedavno. Kanađani su (pre)srdačni, na samome početku sam to smatrala i iritantnim. Svi i na svakom koraku bili su ljubazni, pa sam ispočetka mislila da se pretvaraju i pretjeruju, jer nisam mogla naići ni na koga "namrgođenog" , svi ti se javljaju na ulici sa smiješkom, svi ti se ispričavaju; ali su i jako zaposleni, život je jako brz, i svakako, dobro isplaniran. Ukoliko nije tako, naravno, naići ćeš na dosta poteškoća koje donose veliki gradovi. Mi, u Hercegovini, smo navikli na ispijanje kava dugo ujutro pa i u kasnije popodne, navikli smo na ležerniji i opušteniji život, na to da nam je sve na dohvat ruke, i u pet minuta blizu, te na uzrečicu - ma nema veze - sutra ćemo ako nam se nešto ne da! Što nije loše -ali samo povremeno. Ovdje, pak, toga nema", kaže Mija Martina.

Ako ste radnik, bit ćete nagrađeni

Poznata Mostarka je pa Poslovni global ispričala čim se trenutno bavi, s obzirom da je u BiH imala bogato iskustvo.

"Kad sam tek došla, dobila sam odmah prigodu pjevati u bendu koji je nastupao svake srijede u jednom vinskom clubu, tako da sam s tim krenula. Prijavila sam se na audiciju i - prošla. Naravno, nisam odmah mogla aplicirati na sve poslove, jer sam čekala ‘papire', no nakon što sam postala građanka Kanade, aplicirala sam na poslove na kojima sam već radila. Kanađani jako puno gledaju na iskustvo i što ste dosad radili. Ako ste radnik, za to ćete biti nagrađeni, no za ‘zezanciju' nema previše prostora. Ove godine sam, prvi put iz Kanade, organizirala i naš već tradicionalni petodnevni zabavni program na Mostarkom sajmu, i ovim putem zahvaljujem gđi Dalfini, Mirjani i Valeriji, damama koje vode Sajam, i koje su mi ukazale povjerenje i ovu, 10. godinu zaredom.

Trenutačno sam dio tima Panache Managementa, agencije koja zastupa modele, glumce i organizira evente, kako u Kanadi, tako i u svijetu. Također sam se certificirala za zumba instruktora i fitness trenera i radim s odličnom ekipom u najvećem fitness lancu u Kanadi, i tu, definitivno, spajam ugodno s korisnim! Također sam imala čast i prigodu pjevati hrvatsku himnu i voditi program na hrvatskom paviljonu ‘Zagreb' u sklopu FOLKLORAME - najveće svjetske smotre folklora koja se svake godine održava u Winnipegu kroz dva tjedna mjeseca kolovoza", ispričala je Mija Martina.

Sve se može, samo treba volje

Što se tiče poslodavaca, Mija Martina kaže da je sve onako kako se postaviš.

"Naravno da ćeš i ovdje naići na nekoga tko ti ne odgovara, komu se ti ne sviđaš , no prvo što se gleda na poslu je znaš li raditi ili ne, sve ostalo je u drugom planu. Ukoliko znaš što hoćeš, imaš iskustvo, reference, želju za učenjem, dobro vladaš jezikom ( pa i ako ne, imaju škole koje nude usavršavanje znanja engleskog ili francuskog) možeš pronaći nešto za sebe i u struci koju si radio prije. Manitoba je više provincija koja traži radnike u građevini, poljoprivredi, autoindustriji, ali ne znači da se ne može uspjeti i napredovati na drugim poljima. Također, Kanada je velika zemlja i imaju druge provincije u kojima se može pokušati", kaže Mija Martina ističući kako se radno pravo jako poštuje, i to znači da ćeš biti plaćen za ono što radiš.
"Radno vrijeme je manje-više kao i kod nas, tako da tu nema previše razlike. Iako sam vidjela liječnike, pravnike, ljude sa završenim fakultetima koji su imali karijere u svojim državama, koji dolaze i na kraju dobiju posao kao domari, čistači, ili rade u nekima od trgovina s prehranom, jer nisu pristali na doškolovanje, sitne razlike predmeta koje su trebali položiti da bi dobili priliku raditi u struci, ili ne vladaju jezikom dobro, pa onda i to predstavlja problem. Nigdje ti nitko ništa neće dati, za sve si odgovoran ti", poručuje Mija Martina.

Život je kratak da čekamo promjene

Velik broj Hercegovaca je u posljednje vrijeme otišao ‘trbuhom za kruhom' upravo u Kanadu. A po onome što je poznata bh. pjevačica i voditeljica vidjela, život je kratak da se čekaju promjene.

"Nažalost, svakodnevno čujem kako se mladi ljudi, prijatelju i poznanici iseljavaju i odlaze u potrazi za boljom budućnosti! Najteži je prvi korak i odluka - otići ili ne. Uvijek sam i sebi govorila, uvijek se imam gdje vratiti. I to je neki naš dugoročni plan, vratiti se kroz 10-ak godina i uživati u ljepotama koje nudi naša Hercegovina. No, život je kratak da ga provedemo čekajući da se nešto na bolje promijeni kod nas sada. Tko želi napredovati i kreirati sebi bolje sutra, vjerujem da će naći rješenje. Kanada jest možda malo dalje, ali je zemlja koja nudi puno mogućnosti, i samim tim je izbor i korak k boljem", kaže Mija Martina.

Poslovni global