Priča koja je šokirala Sloveniju. Baka Maja Lupša: Moj sin je gay i s partnerom sad ima dijete

Pripreme za gay pride u Splitu
Anina baka Maja Lupša, umirovljena novinarka koja je zbog zauzimanja za prava homoseksualnih parova lani nominirana i za Slovenku godine, priču je napisala kako bi pokazala da takve obitelji u Sloveniji uistinu postoje, piše jutarnji list.

- Ovo je priča o jednom danu u obitelji u kojoj umjesto mame i tate nastupaju dva tate. Jedan od njih je moj sin, a Ana je moja unuka - rekla je jučer M. Lupša u telefonskom razgovoru za Jutarnji te dodala da to nije prva priča koju je napisala o svojim unucima, ali prva u kojoj se spominje da jedno od te unučadi živi u netradicionalnoj obitelji.


U vrtlogu kampanje

Napisala ju je, kaže, još u prosincu, prije nego što se znalo da će 25. ožujka biti referendum o obiteljskom zakonu, koji se prije svega bavi pravima i zaštitom djece, ali pritom proširuje zakonsku definiciju obitelji, pa i homoseksualcima omogućava usvajanje biološke djece njihovih partnera - što je najveći trn u oku desnici koja je i prikupila potpise za referendum. Sada se pričica za djecu našla u vrtlogu referendumske kampanje.

- Koliko je dobra bila ta odluka da se priča objavi sada - ne znam, jer pokazalo se da je to išlo na ruku protivnika obiteljskog zakona koji tvrde da je to propaganda za taj zakon. A to je potpuna zloupotreba te priče, koja nije izmišljena i nije bila napisana kao pamflet - rekla je M. Lupša.
Registrirali zajednicu

A priča je počela jednog prosinca, kada je njezinu sinu Matjažu bilo 17 godina i kada joj je rekao da je gay.

- Ja to iz njegova ponašanja nisam znala, nisam očekivala. Ne mogu reći da sam se toga bojala, ali kada mi je rekao, nisam ostala ravnodušna. Za mene je to bilo iznenađenje i lagala bih kada bih rekla da me to iznenađenje razveselilo. Malo sam plakala, ali kasnija prilagodba nije mi činila baš nikakve probleme. Moja je strategija bila da ljudima kažem da mi je sin gay, da im ne bi to govorili drugi i drugačije. Kao što i sada kažem kakva je obitelj mojeg sina - rekla je M. Lupša.

Matjaž je neko vrijeme živio u Massachusettsu i tamo je sreo životnog partnera Danijela. Budući da su tamo gay brakovi u potpunosti izjednačeni s heteroseksualnima - ni u obredu, ni u postupku, ni u prostoru gdje se sklapaju nema razlike - rekla je M. Lupša - vjenčali su se. Jučer su slavili četvrtu godišnjicu. Kada su se godinu dana poslije vratili u Sloveniju, registrirali su svoju istospolnu zajednicu. S njima se vratila i Ana.

- Ana je biološko dijete jednog od njih, kojeg, ne znamo. To su ostavili slučajnosti. Rodila ju je surogat majka s Aljaske, koja je njezina biološka majka, ali je nema u rodnom listu. Ana ju je već posjetila, kontakti postoje, šalju si fotografije. Ani dečki stalno govore da mamu ima, da je mama na Aljaski, da tamo ima četiri brata i sestre i jednog polubrata u Belgiji kojeg je njezina majka također rodila gay paru - kaže Maja Lupša.