Pretražuju arhive i traže izgubljene rođake

turisti, Robert Jerin, porijeklom Hrvati
Tridesetak američkih turista pod vodstvom Roberta Jerina iz Clevelanda ovih dana boravi u Hrvatskoj. Osobitost ove turističke grupe je da nisu došli isključivo uživati u svemu onom lijepom što naša zemlja nudi; neki od njih došli su istražiti porijeklo svojih obitelji, a možda i pronaći izgubljene rođake.

Naime, mnogi iz grupe su porijeklom Hrvati pa koriste ovaj dvotjedni izlet kako bi pretražili hrvatske svjetovne i crkvene arhive u potrazi za zapisima o svojim obiteljima. Informacije o iseljavanju njihovih djedova i baka, pradjedova i prabaka, često su se tijekom ulaska u SAD iskrivljavale pa se do današnjeg dana izgubile ili promijenile. Nepoznavanje jezika tijekom useljenja u Ameriku dovodilo je do toga da su se njihova prezimena i drugi podaci zapisivali drugačije pa je danas njihovim potomcima istraživanje obiteljskog stabla popriličan izazov. U tom se poslu koriste uslugama specijaliziranih stranica, tematskih Facebook grupa, a često se angažiraju i stručnjaci.

Grupu predvodi Robert Jerin iz Clevelanda, Ohio, koji se više od trideset godina bavi pronalaženjem predaka američkih Hrvata. Njegov djed s majčine strane porijeklom je iz sela kraj Ozlja. Do danas je u Hrvatsku doveo više od četiri stotine ljudi, u društvu svoje iznimno simpatične supruge Sue. Za to je prošle godine dobio posebno priznanje Hrvatske turističke zajednice.

Jerinova grupa je posjet Hrvatskoj započela iz Zagreba, gdje su upoznali lokalne znamenitosti. Subotnje popodne su proveli u Hrvatskom Zagorju, u posjeti Grešnoj Gorici, Velikom Taboru i Pregradi. Već u nedjelju grupa je krenula prema Gornjem Bukovlju pa prema Plitvicama. Put će nakon Plitvica nastaviti prema jugu Hrvatske.

Mi im na putu želimo dobru zabavu i da svi koji to pokušavaju pronađu što više informacija o svojim korijenima.