Poslije spavanja nema kajanja: Ma ne bi' ja s njim, al' sam bila pijana!

Žene slabije "u prosudbi"

Istraživači s londonskog sveučilišta Roehampton, u svom su posljednjem istraživanju došli do zaključka kako je ovaj fenomen rašireniji kod ženske populacije, odnosno, one će muškarce nakon nekoliko rundi alkoholnih pića vidjeti mnogo privlačnijima no što jesu, dok kod muškaraca to nije tako.

Ženama su pokazivane slike muškaraca koje su ocjenjivale ocjenama od jedan do pet. Isti test ponovljen je nakon nekoliko čašica alkohola i naravno, muškarci koji su prije alkoholnih rundi imali manju ocjenu, kasnije su gotovo uvijek dobivali četvorke ili petice. Naime, radi se o simetriji. Odavno je poznato da se privlačnost veže uz simetriju, a oni pod utjecajem alkohola teže detektiraju asimetriju lica, piše u časopisu Addiction, a prenosi Daily Mail.

"Ljudi pod utjecajem alkohola teže primjećuju asimetriju. Točnije, asimetriju prepoznaju kao simetriju, a žene su u ovom slučaju lošije u prosudbi", rekao je doktor Lewis Halsey.

Istraživanje je pokazalo i da su sasvim male količine alkohola dovoljne da potpuno poremete našu percepciju simetrije.

Istina je u sredini?

No, ima i onih koji se ne slažu s ovim istraživanjem. Ekipa sa sveučilišta Leicester provela je, naime, svoje istraživanje u kojem je došla do zaključka da su muškarci oni kojima alkohol više utječe na prosudbu i da općenito imaju niže kriterije nakon nekoliko čašica.

Prava istina vjerojatno se nalazi negdje u sredini.

Ipak, treba naglasiti da prvom istraživanju mnogi zamjeraju autentičnost, jer se, zbog konstitucije tijela, žene u većini slučajeva brže napiju pa je logično da im je prosudba brže narušena. U svakom slučaju, jasno je da ljepota ostaje u očima promatrača, nosio on pijane ili trijezne naočale.