Policajci podvodili maloljetnice, a njihove mušterije ucjenjivali

Prostitucija
Kako piše Press, policajci makroi su od svojih žrtava uzimali od 300 do 500 eura, a otkriveni su nakon što je jedan od "klijenata" slučaj prijavio unutarnjoj kontroli.

Metoda "rada" bila je vrlo jednostavna: maloljetna prostitutka bi mušterije odvodila na mjesta koja su unapred odredili njeni šefovi policajci. "Nekoliko minuta nakon što bi se parkirali, krenula bi akcija. Policajci bi dojurili džipom plave boje, koji su kupili specijalno za ovaj posao. U džipu bi uvek bila njih trojica, u uniformama, i oni su izvlačili par iz automobila. Onda bi uslijedila dobro osmišljena predstava, koja je za cilj imala zastrašivanje mušterije i izvlačenje novca", objašnjava Pressov izvor.

Policajci bi od maloljetne prostitutke i njenog "klijenta" tražili dokumente i pitali šta su radili. Nakon što bi prostitutka bez okolišanja odgovorila šta je razlog njihova dolaska na osamljeni parking, a policajci bi uzimali njene dokumente i onda se zgražali nad činjenicom da ona ima samo sedamnaest godina.

Nakon što bi dovoljno zastrašili mušteriju pričom kako će svi saznati da plaća za seks, žena, djeca, susjedi, i da će na kraju sigurno biti osuđen, ljudi bi sami počeli nuditi mito, samo da ih ne prijave. Naravno, oni bi u prvom trenutku to odbijali, onda bi se počeli nećkati.

Rekli bi onda kako ništa ništa ne smiju obećati, ali će pozvati "šefa", pa ako on dozvoli, mogu se dogovoriti. Potom bi došla preostala dva člana ove kriminalne skupine u službenom  automobilu, od kojih bi se jedan predstavljao kao šef smjene.

Kada bi od kolega čuo šta se događa, "šokiran" bi vikao: "Prostitucija! Još sa maloljetnom djevojkom! Pa ti ćeš, bato, deset godina u zatvor..." Mušterije bi molile i vadile sav novac koji bi imale kod sebe, ali bi "šef" tražio još, pa bi zaplašena mušterija pristajala da donese ostatak novca na mjesto koje mu kažu, opisuje Pressov neimenovani sugovornik tehniku kojom je petorka izvlačila novac od prestrašenih mušterija.

Za uspjeh ovoga plana važno je bilo da su od petorice dvojica na dužnosti, kako bi na raspolaganju imali policijski automobil.