FOTO/VIDEO  Pogledajte kako se 12-godišnja Tea udala za 37 godina starog muškarca

Pogledajte kako se 12-godišnja Tea udala za 37 godina starog muškarca

...dio kampanje protiv prisilne udaje djevojčica. Ja sam Tea, imam 12 godina i udajem se sljedećeg mjeseca, objavila jea djevojčica iz Norveške na svom blogu, koji je munjevitom brzinom postao najčitaniji blog u toj zemlji.

Najava udaje ovog djeteta za 37-godišnjeg muškarca izazvala je burne reakcije javnosti, a mnogi čitatelji prijavili su slučaj centrima za socijalni rad i policiji da bi spriječili vjenčanja 12-godišnje djevojčice i 25 godina starijeg muškarca.

Slučaj je kulminirao kada se ispostavilo da se radi o kampanji: aktivisti su na ovaj šokantan način skrenuli pažnju domaće i svjetske javnosti, ali i odgovornih institucija, na problem prisilne udaje djevojčica, koja je u nekim kulturama i dalje svakodnevna praksa.

 “Vjerujemo da je provokacija moćan alat da se prikaže stvarnost. A stvarnost je, zapravo, provokativna. Nadamo se da će kampanja podići svijest javnosti u vezi s problemom dječijih brakova”, izjavili su autori kampanje iz organizacije Plan International za Independent.

 Zastrašujuća činjenica kaže da se svakog dana u svijetu čak 39.000 djevojčica prisilno udaje, u većini slučajeva za mnogo starije muškarce, a iza tog užasnog (ne)djela uglavnom stoje roditelji, koji se pozivaju na tradiciju. U nekim zemalja zapadne Afrike i u Bangladešu, naprimjer, dvije od tri djevojčice prisilno se udaju prije punoljetstva, ističu organizatori kampanje.

 Izmišljeno vjenčanje održano je u subotu 11. listopada, na Međunarodni dan djevojčica. Djevojčice koje su prisiljene da ulaze u ovakve brakove su uglavnom siromašne, a svi njihovi snovi su uništeni kada one bukvalno postanu vlasništvo svojih muževa.

 Cilj kampanje je bio da se skrene pažnja javnosti o ovom problemu, u čemu su očigledno i uspjeli.

 “Ovo je problem koji se tiče svih nas”, poručuju autori kampanje.

(Alo.rs)