Petra Rezo iz Rakitna proglašena najljepšom na smotri folklora u Požegi

U povorci od jedanaest skupina, predvođenih Gradskom glazbom Trenkovih pandura na središnji trg ušlo je bogatstvo tradicijskih nošnji od požeškog kraja do Rakitna, i do Pašmana.

Dobrodošlicu gostima i svim posjetiteljima uputio je gradonačelnik Vedran Neferović, otvarajući Smotru folklora, u ime pokrovitelja Grada Požege.

Ljepota tradicije nije mogla bez ljepotica. U konkurenciji od deset folklorašica, za „naj" izabrana je Petra Rezo i Rakitna, kojoj je nagradu uručio gradonačelnik Neferović. Druga je Rebeka Parazajder iz Vučjaka, a treća Barbara Mutavčić iz Lužana.

"Nisam očekivala ovako nešto i prvi put se natječem na nekom natječaju za ljepotu. Ovo je za mene jedno jako veliko iznenađenje, ali ugodno", kazala nam je Petra Rezo, koja je jučer izabrana za "Ljepoticu Glazbenog festivala Slavonije 2013″. Žiri nije imao lak izbor. Osim ljepote ocjenjivala se nošnja, a na kraju je pobjedu odnijela 14-godišnjakinja iz Rakitna koja osim folklora voli košarku. Za samo natjecanje se pripremala vrlo kratko, a iznenađenju nije bilo kraja.

- Svi moji prijatelji se vesele. Imat ću jednu jako lijepu uspomenu iz Požege. U folklornom društvu sam dvije godine. Sviđa mi se putovanje i zabava. Spremala sam se samo 20 minuta. Bilo bi i brže da nisam čekala da mi donesu dijelove nošnje. Nošnja nije prekomplicirana, na glavi imam samo obične pletenice. Imam tu i nekih dukata, nošnja je pravljena prema staroj nošnji iz 19 stoljeća. Nosim torbicu zobnicu i za pojasom pas isto repliku originala - opisala nam je svoju nošnju i vrlo kratko spremanje još uvijek uzbuđena Petra.

pozega.hr/posusje-online.com