Ovo nikada ne biste trebali izreći kada se svađate

svađa
"Kvalitetno" se posvađati je nešto što bismo trebali znati u svakom odnosu. Kako se postaviti, a što nikako ne smijemo prevaliti preko svojih usta bez obzira koliko smo ljuti, pojasnili su terapeuti i stručnjaci za odnose i veze za Huffington post.

1. Ti nikad' ili 'Ti uvijek

Riječ je o pretjerivanju i ovakve izjave uglavnom izazovu emotivnu reakciju. Trebali biste izbjegavati izjave poput "Ti me nikad ne slušaš", jer druga strana će na to odmah podići obrambeni zid i tražiti način da vam dokaže da ste u krivu što može povući sa sobom izvlačenje stvari iz "naftalina. "Umjesto toga budite specifični i objektivni oko onog što vas muču. koristiti riječ 'ja' te se držite činjenica. Na primjer: 'Ja sam se osjetio/la povrijeđeno i zanemareno jučer kada sam te zamolio/la da skloniš svoje stvari prije nego nam dođe društvo, a nisi. Idući put kad budemo imali goste stvarno bih cijenio/la pomoć.", opisala je Tara Griffith bračna i obiteljska terapeutkinja.

2. Ponašaš se isto kao i tvoja majka

Česte su i usporedbe ponašanja s ostalim članovima obitelji. "Ovakve izjave vrijeđaju. To je strategija ako gubiš u svađi, ubij suprotstavljenog. Da, pa što ako se ponašate kao svoja majka, nije rasprava bila o tome", pojašnjava Winifred M. Reilly savjetnica i autorica knjige o spasu svog braka 'It Takes One to Tango'.

3. Razgovarat ćemo kad se smiriš

"To sigurno nije razumna tvrdnja. Ovakvom izjavom želite izazvati emotivnu bol, a ne dobiti odgodu svađe. Kad dođe do vrhunca svađe, stanka od 20 minuta može smanjenjiti kortizol i adrenalin pa je svakako dobra ideja, tvrdi Steven Stosny psiholog i autor knjige Love Without Hurt.

4. Dosta je, odlazim

"Riječi imaju težinu. Izbjegnite izreći nešto zbog čega biste kasnije mogli žaliti. Prijetnje prekidom i odlaskom vjerojatno su nešto najbolnije što možete prijeći svom partneru. Pogotovo ako to ne mislite. Umjesto toga, uzmite vremena za smirenje. Obećajte da ćete se vratiti u određeno vrijeme", kazala je Sheri Meyers terapeutkinja i autorica nekoliko knjiga o bračnim i ljubavnim odnosima.

vecernji.ba