Otkrivena formula za ljubav koja će trajati zauvijek

Otkrivena formula za ljubav koja će trajati zauvijek
Naime, proučavajući četiri desetljeća ljubavne veze Gottman je došao do zaključka da tajna sretnog braka leži u tome da na svaku negativnu interakciju s partnerom imate pet pozitivnih interakcija. Dr. Gottman koji je napisao brojne knjige na temu braka, svoj otkriće naziva ‘teorijom ravnoteže' u vezi.

‘Sve dok je u vezi pet puta više pozitivnih interakcija između partnera u omjeru s negativnim interakcijama, vezi ima velike šanse da bude stabilna', kaže Gottman. Pozitivne interakcije mogu biti sitnice poput osmijeha i zajedničkog smijeha, postavljanja pitanja i izjavljivanja ljubavi, dok se pod negativnim interakcijama podrazumijevaju stvari poput svađa i kritiziranja, piše portal Zadovoljna.hr

‘Napravite li nešto negativno čime ste povrijedili partnerove osjećaje morate mu se odužiti s pet pozitivnih stvari. Zaključak je da iako je za stabilnost veze potrebna mala količina negativnosti, pozitivnost je ono što održava ljubav', objašnjava Gottman te savjetuje parove da broj pozitivnih interakcija, između ostalog, povećaju s prakticiranjem zahvalnosti.

‘Partneri bi si svakodnevno trebali iskazivati zahvalnost i poštovanje, na koje tijekom vremena ponekad zaboravimo', zaključuje dr. John Gottman.