OTKRILI ELIKSIR ŽIVOTA Ukupno imaju 1075 godina i 68 dana, a uvjereni su da znaju tajnu njihove dugovječnosti

eliksir, Eliksir života
Ukupno imaju 1075 godina i 68 dana: obitelj Donnelly iz Sjeverne Irske smatra se najstarijom obitelji na svijetu pa su tako upisani i u Guinnessovu knjigu rekorda. Sad je 13-čana obitelj otkrila svoju tajnu - to je tradicionalna zobena kaša.

Kao i svi seljaci, Donnellyjevi se hrane zdravo i ekološki. Jedu meso svinja i kokoši iz slobodnog uzgoja te povrće iz vlastitog vrta. Uvjereni su da je tajna njihove dugovječnosti u zobenoj kaši koju ne jedu samo za doručak, nego nerijetko i za večeru, prenosi britanski Telegraph.

Večera oko 10 navečer, zatim ponovno kaša u 7 ujutro. Kuhana zob, mlijeko, možda šalica marmelade na vrhnju, objašnjava Leo (72), najmlađi član obitelji. Dugovječna obitelj privukla je pažnju šire javnosti pa su se za njih zainteresirali i stručnjaci.

Skupina znanstvenika Međuunarodnog centra za dugovječnost (ILC) provela je studiju o njihovim prehrambenim navikama. Stručnjaci su im dali za pravo: zobena kaša smanjuje visoki tlak, liječi dijabetes, smanjuje kolesterol i štiti tijelo od srčanih oboljenja.

Jedna američka studija pokazala je kako ljudi koji jedu hranu bogatu cjelovitim žitaricama, poput zobi, imaju 15 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od srčanih bolesti, piše Jutarnji.hr.

No, kod dugovječnih stanovnika Sjeverne Irske nije riječ samo o načinu prehrane, nego o životnom stilu. Donnellyjevi općenito žive zdravo i izbjegavaju alkohol. Zobene pahuljice koje jedu domaće su i najbolje kvalitete, nikad ne jedu preraženu, kupovnu hranu.

'Povrće koje jedemo sami smo uzgojili, voće koje jedemo sami smo ubrali, jaja nam nose naše kokoši, slanina je od naših svinja, sami radimo kruh. Ne jedemo zob iz uvoza', ističu.

Peter i Ellen Donnelly iz Armagha u Sjevernoj Irskoj imali su 16 djece. Troje je umrlo, a ostali danas imaju od 72 do 93 godine. Ellena je živjela do 94. godine. Na svojoj velikoj farmi obitelj uzgaja jabuke i druge proizvode koje otkupljuje prehrambena industrija. Hvale se da ne koriste pesticide.

Na 90. rođendan sestre Maureen sada pokojni brat Austin zapitao se bi li se mogli upisati u Guinnessovu knjigu kao najstarija obitelj na svijetu. Dok su se raspitivali, Austin je, nažalost, umro.

Recept za dug život

doručak u 7 sati: zobena kaša s domaćom marmeladom

ručak u 13 sati: kuhano sezonsko povrće (grah, kupus, krumpir, grašak, cvjetača), ponekad jaja, domaći kruh i šalica čaja

večera u 18 sati: vikendom meso, obično domaća govedina, s krumpirom i povrćem, a inače juha, jaja, povrće, domaći kruh i voće

zadnji obrok u 22 sata: zobena kaša, po želji sa žlicom džema od jabuka

međuobroci i mali zalogaji: jabuke, kruh, čaj