Otapa se led: Zbog klimatskih promjena Alpe su sve opasnije

francuske alpe
francuske alpe

Na mjestima na kojima smo imali odmorišta ne možete se ovih dana dugo zadržati zbog opasnosti od odrona kamenja, kaže Jan Beutel, planinski vodič i znanstvenik sa švicarskog sveučilišta ETH.

"Sve što je veće od polovice jabuke potencijalno je smrtonosno. Planina se uvijek mijenja no nema dvojbi, sve je više većih odrona kamenja" - kaže Beutel.

Jedan od uzroka odrona je otapanje vječnog leda - stijena i sedimenta koji je obično okovan ledom čitavu godinu.

Vidimo jasni trend zagrijavanja na području vječnog leda posebno nakon 2010.. Očigledna je tendencija povećavanja toga otopljenog sloja - kaže Jeannette Noetzli, stručnjakinja na institutu za istraživanja snijega i odrona u Davosu i dodaje da se najgornji metri vječnog leda otapaju ljeti.

U dodatku na to otapanje vječnog leda, otapanje snijega dovodi do ulijevanja vode u pukotine, što iznimno povećava pritisak, kaže Beutel, i to može izazvati da se gromade stijena iznenada odvale.

Na talijanskoj strani Mont Blanca na granici s Francuskom lokalno je stanovništvo zabrinuto. Spektakularni ledenjak Planpincieux klizi sve brže prema dolini kao rezultat globalnog zagrijavanja. Na ledenjaku je postavljen radar koji prati kretanje ledene mase svakodnevno.

Neki znanstvenici tvrde da se pretjeruje u pogledu rizika da tone leda otkližu i pokopaju stanovnike i turiste. 

Nema rizika za Val Ferret, čak i da otkliže 250.000 prostornih metara - kaže klimatolog Massimiliano Fazzini sa sveučilišta Ferrara.

On misli da su  u ovom slučaju upozorenja pretjerana.

 "Stanovnici i turisti nisu u opasnosti" - zaključio je.