Opskrbite se ovim riznicama zdravlja i okusa, rujan je mjesec za ove namirnice.

namirnice
Bogata mineralima i vitaminima, moringa je neutralnog, orašastog okusa, lako se kombinira s brojnim namirnicama

Smokve i grožđe

Kako bismo na najbolji način zahvalili ljetu te poželjeli dobrodošlicu jeseni prepustimo se uživanju u najukusnijem voću sezone - kasnim smokvama i svježem grožđu. Uživajte u svježim, zdravim, tek ubranim plodovima koji su osnova neodoljivim salatama, marmeladama i slasticama uz koje je život ljepši. Naša omiljena kombinacija je voće s malo feta sira i grissinima sa začinima. Jer slatko i slano se vole.

Punjene jabuke

Obožavamo svježe, domaće jabuke ali i recepte koji spajaju slatki okus voća, orašastih plodova, granole, meda i začina. Posebno su omiljene punjene pečene jabuke jer nas taj desert kao stvoren za prve jesenske dane podsjeća na djetinjstvo i dom. Odlična ideja za zdravi doručak, ali i popodnevna druženja, posebno uz dodatak sladoleda od vanilije.

Pečena bundeva

Prve ovosezonske bundeve dočekali smo s oduševljenjem i bez obzira na to što im sezona tek počinje, uvrstili smo ih u jelovnike. Jer u bundevama se uživa na brojne načine, slatke i slane. Guste juhe, variva, kolači, marmelade - teško je odoljeti. A jednostavan i omiljen način pripreme su kriške bundeve pečene na grilu ili u pećnici. Začinite ih krupnom solju i nekoliko kapi maslinova ulja ili u slatkoj varijanti napravite kombinaciju s malo meda i orašastih plodova te tako poželite dobrodošlicu jeseni.

Čarobna moringa

Volite sve vezano uz pojam superhrana? Onda će i ovaj zeleni prah zasigurno naći mjesto u vašoj smočnici. Bogata mineralima i vitaminima, moringa je neutralnog, orašastog okusa, lako se kombinira s brojnim namirnicama, a posebno privlači svojom bojom. Cijenjena je kao lijek za brojne zdravstvene probleme, a dobiva se od listova drveta koje raste u Indiji, Pakistanu i Bangladešu. Dovoljno je dodati žlicu moringe u juhe, variva, palačinke, smoothieje, salate ili slastice.

Fika

Ova kratka riječ švedski je pojam za vrijeme za kratki užitak, pauzu uz kavu i slane ili slatke zalogaje. Pužići s cimetom, čokoladne loptice u kokosu, poslastica s marcipanom (semlor) ili ukusni sendviči obavezan su dio ovog općeprihvaćenog rituala i to ne samo u Švedskoj. Običaj je to koji se posebice intenzivno osjeća i živi upravo u jesen. Fika se provodi u dobrom društvu, nakon šetnje po tržnicama ili izazovnog radnog dana...

Vecernji.ba