Oprez: Pušenje alkohola, novi opasni trend među tinejdžerima

...li metode koje koriste i posljedice udisanja alkohola su prilično opasne, prenosi Klix.
Alkohol, pomoću pumpi, prskaju po suhom ledu, a zatim pokušavaju udahnuti pare. Posljedice udisanja mogu biti opasne.

" Pare odmah idu u krvotok, odakle odlaze u mozak, što se događa veoma, veoma brzo", kaže profesor Timothy Dougherty iz Philadelphije

Tu i nastaje problem, budući da alkohol ide direktno u pluća i mozak, zaobilazeći normalne metode kojima ga tijelo obrađuje, navode medicinski stručnjaci.

"Udisanje alkohola je poput cjelovečernjeg opijanja u sekundi", kaže Gaylord Lopez, direktor Toksikološkog centra Georgia u Atlanti.

Tako dolazi do rizika predoziranja alkoholom, pa čak i trovanja te neistraženih potencijalnih oštećenja mozga.

Internet vrvi snimcima koji pokazuju čitav postupak udisanja alkohola, te se trend sve više i više širi među omladinom, a liječnici širom svijeta su zabrinuti zbog mogućih posljedica.

"Odmah bivate opijeni, a tu leži opasnost. Ne znate koliko ćete se opiti. Ne postoje studije i ne znamo kakve su dugoročne posljedice, što je zabrinjavajuće", rekla je Kirsten Hawkins, šefica adolescentske medicine u Sveučilišnoj bolnici MedStar Georgetown u Washingtonu.

Organizam se od predoziranja alkoholom brani povraćanjem. Međutim, u ovom slučaju alkohol zaobilazi stomak i jetru te ne postoji efikasan način za izbacivanje iz organizma. Jednom kada mozak primi etanol, ne postoji način za izbacivanje iz tijela. Također, ne postoji ni efikasan način za utvrđivanje konzumirane količine alkohola te neki mladi ovom načinu opijanja pribjegavaju kako bi mogli voziti, dok drugi vjeruju da će tako izbjeći dodatne kalorije.