Omega muškarci - oni koji traže da im žena bude autoritet

Uspješni muškarci s velikim plaćama čija riječ uvijek mora biti zadnja - na poslu i u kući -šepire se svojim alfa mužjak nasljeđem. No što je s onima koji nisu u prvom planu, pozadniskim takozvanim "običnim" dečkima.

Beta muškaraca 70%

Veliku većinu njih stručnajci za međuljudsek odnose nazivaju beta muškarcima. Tipovi su to kojima paše da su u pozadini, a lavovi postaju samo kada se osjećaju ugroženima - oni ili njihovi najmiliji. Ti "običnjaci" čine sedamdeset posto muškaraca, dvadest i tri posto otpada na alfa primjerke, a preostalih sedam posto čine - omega muškarci. To su muškarci koji svoju nesposobnost da žive u stvarnom svijetu skrivaju debelim slojem sarkazma i cinizma i prepuštaju svojoj partnerici ulogu šefice. Štoviše vole da žena brine o djeci, financijama, kući...dok oni pasivno promatarju svijet iz kauča/kafića/stadiona...

- Takvi muškarci kao tinejdžeri su imali velika očekivanja, a nažalost nisu učinili ništa da ih ostvare i sada se, razočarani sobom i svijetom, prepuštaju pasivnosti. Žele biti sporedni glumci jer znaju da nemaju odgovornosti, traže jake žene koje će ih usmjeravati - ističe psihološka terapeutkinja Ivana Kuzmanić.

Kriva je tehnologija

Kovanica omega muškarci među psiholozima se uvriježila prije nekoliko godina, a jedan od stručnjaka koji je prvi uočio da raste broj pasivnih muškaraca Dr. Phil Owens ističe da je i suvremen način života injegove brojne tehnologije također kumovao tome.

- Tehnološki napredak omogućio je ženama da sve obavljaju same pa se muškarci osjećaju nepotrebnima, a ako su imalo nesigurni povuku se u svoje utočište - u kauč pred televizorom - ističe Owens.

vecernji.hr