Od hobija do unosnog biznisa: kozmetika, odjeća, planeri… – sve to stvaraju žene u Hercegovini

biznis, biznis bih, hercegovke
Ipak, u Hercegovini raste broj pozitivnih primjera mladih žena koje su vlastitim idejama i talentima stvorile svoju priliku za posao te od hobija razvile uspješan biznis. Istražili smo kakve su priče žena koje su se uspjele oduprijeti trendu, odnosno statusu "nezaposlena". Razgovarali smo s Glorijom Galić, osnivačicom "Gloria" prirodne kozmetike, Helenom Bilić i Jelenom Džolić, dizajnericama "Lola.tees odjeće" te Majom Kvesić koja sa sestrom Ivanom Dujmović Pejić kreira "SiS planere" za vjenčanja i druge prilike.

Krenulo je sa sadnicama

Iza prirodne kozmetike "Gloria" krije se jedna obiteljska priča. - Brat Marko počeo se baviti uzgojem smilja nakon povratka iz Zagreba, gdje je završio fakultet, a sve je počelo s 20.000 sadnica. Izvoz smilja pokazao se kao dobar posao, ali razmišljala sam kako doći do krajnjeg proizvoda jer, kako se kaže, "izvozimo balvane" umjesto gotovih proizvoda, prisjetila se Gloria Galić početaka svoje priče koja je počela prije nešto više od dvije godine. Nakon Fakulteta zaštite i sigurnosti, završila je i Školu fitoaromaterapije u Zagrebu: - Ondje sam naučila raditi prirodnu kozmetiku, stekla osnovna znanja, naučila osnovne recepture i tehnologiju izrade, navodi Gloria. Prva krema nastala u Glorijinoj radionici, točnije obiteljskoj kuhinji, bila je dnevna od smilja koja se proizvodi i prodaje i danas. - Krenulo je s kremama kao darovima za prijateljice, a sad je to jedan ozbiljan posao za cijelu obitelj, rekla je Gloria te dodala:

- Kad sam krenula s poslom, obitelj mi je pomogla s otprilike 500 KM. Posao sam razvijala korak po korak. Prvi novac koji sam zaradila nisam trošili na kave i sitnice, već sam ulagala dalje u posao i razvijala ga, a tek nakon nekog vremena od zarađenoga sam si mogla nešto i priuštiti.

VL