Novac ne kupuje ljubav, ali je može uništiti

partner, veza, ljubav, sex, veza, sex, partneri, veza, rođenje, muškarac žena, mozak, partner, veza, ljubav, seks, mitovi, muškarac, partner, veza, ljubav, tip, ljubav, ljubavni život, načini, ljubav, iskrenost, veza, brak, veza, partner, ljubav, veza, partner, ljubav, veza, partner, crno vino, ljubav, veza, partner, ljubav, godine, veza, preljubnica, preljub, preljubnik, sex, veza, partner, partner, veza, ljubav, kompliment, sex, veza, partner, sex, žena, partner, veza, poklon, veza, razmišljanje, sex, veza, partner, sex, veza, partner, žene, muškarci, veza, partner, cura, spoj, kupljenje, muškarci, žene, glupost, veza, brak, veza, Novac, partner, čari, život, zajednica, ljubav, veza, partner, žene, ponašanje, veza, Facebook, veza, žena, veza, pravi, muškarci, žene, varanje, veze, geste, veza, ljubav, sreća, parovi, varanje, muž, znakovi, hodanje, brak, snaha, zet, Hercegovina, veze, istraživanje, ljubav, veza, vrste, partneri, tajne, otkrivanje, veza, ljubav, odluke, muškarci, brak, z
Ako ste ikada bili u dugoj vezi, a posebno ako ste bili u braku ili živjeli s nekim, gotovo sa sigurnošću mogu ustvrditi da ste se barem jednom posvađali oko novca. Jedan od najvećih razloga problema u vezama su razlike u vrijednostima, ciljevima i navikama vezanim uz novac. No najveći je problem manjak komunikacije o toj temi.

Iako ne mogu tvrditi da smo moja supruga i ja savršeni po tom pitanju, mogu reći da smo jako napredovali i da gotovo više nemamo nesporazuma oko financija. Nije uvijek bilo tako, i svađe su bile dio našeg puta, no naša je veza danas puno stabilnija jer smo naučili razgovarati o novcu i uskladiti naše financijske ciljeve. Ako možete naučiti te dvije stvari, učinit ćete više za svoju vezu nego većina parova, a to će dodatno produbiti vaš odnos.

1. Razgovor o novcu je možda neugodan, ali nužan

Razgovarajte o financijskim vrijednostima i ciljevima. Mnogi parovi zanemaruju ovaj korak čak i ako im se on čini potreban i zdravorazumski. Budući da razgovor o novcu može biti neugodan, mnogi parovi ne izgovaraju naglas važna stajališta o novcu, pa čak o tome i ne razmišljaju. Imaju ciljeve i vrednote vezane uz novac, no nikada ih ne preispituju. To je pogrešno, jer dok jedna osoba može biti štedljiva kako bi imala za buduće ciljeve, druga možda želi uživati u stvarima sada dok može. Razlike obično potječu iz različitog odgoja i mogu biti nabijene emocijama (više o tome u idućem koraku). Međutim one nisu nepremostive.

Recite partneru da želite sjesti i porazgovarati o budućnosti - što su vaši ciljevi i kako ih možete uskladiti da biste ih zajedno, timski postigli. Na početku samo počnite izbacivati riječi o onome što svatko od vas želi - kuću, djecu, školovanje za djecu, dopunsko zdravstveno osiguranje, lijep auto, putovanje svake godine, odjeću, računalo. Tada počnite stvarati prioritete i vidite imate li nešto zajedničko u svojim željama. Ako želite različite stvari, važno je objasniti zašto i uzeti u obzir želje druge osobe. Ako to nešto čini vašeg partnera sretnim, a vi želite da je on sretan - to može biti temelj za dobru vezu. No veze nisu jednostrane, pa i vi imate pravo na sreću. Obje strane se trebaju uvažiti i pronaći kompromis s kojim ćete oboje biti zadovoljni. Možda će trebati nekoliko ovakvih ciljanih razgovora kako biste ciljeve mogli staviti na papir i odrediti vrijeme za njihovo postizanje, ali vrijedno je truda.

2. Trudite se ne doživljavati pitanje financija osobno

Uklonite emocije iz razgovora o novcu. Od prvog razgovora o novcu pa tijekom idućih razgovora (pogledajte petu točku) vrlo je važno da oboje ostanete mirni, da ne pokušavate jedno drugo povrijediti ili se ljutiti zbog bilo čega i da pogledate svaku temu objektivno. Obično su financijska pitanja povezana s mnogim drugim emocionalnim pitanjima, sa iskustvima iz djetinjstva i potrebom da se osjećate sigurno. Možda se osjećate povrijeđeno ako netko kritizira vaš način trošenja, a možda smatrate da je vaš način jedini ispravan. Važno je razvezati te emocionalne čvorove i u takvim razgovorima baviti se isključivo onime što ima veze s novcem. To znači da vaše riječi ne smiju biti optužujuće i emocionalne.

Ne okrivljujte drugu osobu, čak joj ne upućujte ni negativnu kritiku. Jednostavno razgovarajte o financijskim ciljevima, razvijajte plan kako ćete ih ostvariti i razvijajte sustav financiranja. Također, pokušajte osvijestiti da niste napadnuti ako partner govori o vašim ciljevima i navikama - dopustite da to bude otvorena diskusija. Ako se osjećate napadnutima, nakratko se zaustavite, duboko udahnite i sjetite se da to nije razgovor o vama osobno, već o tome kako ćete ujediniti svoje pojedinačne potrebe i ciljeve. Dakle, zamislite to kao timski trud, a ne scenarij „ti protiv mene".

izvor: sensaklub.hr