Napravite reda među odnosima: Odgovori na ova pitanja reći će vam trebate li 'prekinuti' s prijateljem

odnosi
U twittu koji je objavila novinarka Andrea, nadimka pariahcar3y, navela je četiri pitanja na koja se refrira kada odlučuje o svojim odnosima s drugim ljudima.

1. Bi li i dalje imali dobar odnos da ja nisam prva preuzela inicijativu ili poziv?

2. Kako se osjećam nakon zajedničkog druženja?

3. Jesam li uspostavila zdrave granice s tobom? I poštuješ li ih?

4. Koliko smo spremni napraviti jedna za drugu? Jesmo li tu na jednakim razinama?

Objava je brzo postala pravi hit, a njena pitanja za Huffington Post prokomentirala je i psihologinja Andrea Bonior sa Sveučilišta Georgetown, rekavši kako je riječ o "jakim pitanjima", a odgovori na njih daju u vid u detaljniji i širi kontekst pojedinog odnosa.

Tvrdi i kako je vjerojatno dotična novinarka imala i određenu situaciju u svom privatnom životu koja ju je navela na ovakvu objavu.

"Ponekad prijatelji prolaze kroz razne faze u svom životu koje mogu utjecati na prijateljstvo, primjerice, smrt člana obitelji, rođenje djeteta, preseljenje i slično. Neka zdravstvena stanja, poput depresije ili anksioznosti također mogu udaljiti dvoje, inače, dobrih prijatelja. I za to treba imati razumijevanja," pojašnjava Bonior.

Ako je neka osoba u vašem životu toksična, odnosno na vas djeluje negativno, trebali biste se udaljiti od nje i prekinuti odnose. Kako to učiniti?

Nije svaki odnos "za zauvijek" i to je sasvim u redu. Neke ljude nećete imati uz sebe cijelog života, nekima ćete progledati kroz prste razne pogreške i situacije.

"Ne morate ostati u kontaktu s osobama koje više ne dijele isti smjer kao i vi. Ako vam njihovo prisustvo ne odgovara, imate pravo udaljiti se od takvih osoba", pojašnjava terapeutkinja Deborah Duley, osnivačica Empowered Connections i konzultantica za ženske odnose.

"Prerastemo druge ponekad. To je normalno i prirodno da kako odrastamo mijenjamo i neke ljude koji nam više ne odgovaraju u našem životu".

Ako se osjećate umorno nakon druženja s nekim i nemate volje za ponovni susret, ako vam smetaju teme koje postavlja i ne poštuje vaše želje i ambicije za neki vaš novi životni plan, to su neki od znakova da te ljude više ne podržavate u svom životu.

vecernji.ba