Nakon tri godine vraća se iz Irske

putnik
Stela je mlada pravnica iz Splita koja je jedno vrijeme radila u odvjetničkom uredu, a potom i na sudu. Dobro plaćen posao, sigurna primanja, posao za poželjeti, reći će mnogi. No Stela je rekla da ipak ne želi takav život, na zaprepaštenje roditelja dala je otkaz i uputila se u Irsku. Ipak, nakon tri godine vratila se u Hrvatsku.

U Irskoj, u koju je otišla 2015. godine, Stela Grljušić (33) prvo je čuvala djecu, a onda upisala Fitness institut, pa radila kao instruktorica fitnessa, da bi se prije nekoliko tjedana vratila u Hrvatsku. Odlučila je sebi dati još jednu priliku u Hrvatskoj i tu pokušati s drugom karijerom.


"Otkazu na sudu prethodilo je godinu i šest mjeseci rada, gdje sam shvatila da svaki dan čekam marendu, a iza marende kraj radnog dana. Svaki dan čekala sam petak, a nijednu nedjelju nisam čekala ponedjeljak. Na početku sam radila u odvjetničkom uredu kao odvjetnički vježbenik i to je bilo zanimljivo iskustvo, no bila sam nezadovoljna uvjetima rada koji su dugogodišnja posljedica cjelokupnog stanja u državi. Bez obzira na to što su mi se zaista ukazivale prilike za razvoj odvjetničke karijere, odbijala sam ih jer nisu odgovarale mojoj viziji života", ispričala je Stela Grljušič za Slobodnu Dalmaciju.

Otišla je u Irsku, gdje je u početku radila kao "au pair", a onda je upisala i Fitness institut. Živjela je u manjem mjestu nedaleko od Dublina.

"Upoznala sam nekoliko Hrvata vani. Dojmovi su uglavnom dobri, irski standard bolji je od našeg i Hrvati tamo "dišu" bez kredita i dugova, pa su manje čangrizavi, a politika i novac nisu glavna tema. Svi ljetuju u Hrvatskoj i nadaju se boljem sutra i povratku u svoju zemlju. Rijetki su oni koji žele tamo ostariti", smatra Stela.


I nju je u jednom trenutku uhvatila nostalgija, pa je jednog dana rekla; Ma, kvragu sve, idem biti osobni trener doma! Za sada o povratku u Irsku ne razmišlja, a svima koji žele otići daje savjet koji bi im mogao biti koristan:

"Vani nije teško uspjeti ako si discipliniran, uporan i jako vrijedan. Irci cijene rad te ne postoji šansa da nećeš biti nagrađen. No također moram napomenuti da ako su ti radni kolege Irci, a ne drugi došljaci, koliko god se govorilo o nediskriminaciji i jednakim uvjetima, u stvarnosti to tako ne funkcionira. Imaš priliku i bit će ti pružena tek nakon što neki Irac prije tebe zauzme bolju poziciju."