Nakon što je Popović prozvao Severinu zbog sina oglasila se i dječja pravobraniteljica

severina

... njegova bivša, Severina, ponaša prema njihovom sinu. "Naš sin živi u reality showu", zaključio je Popović.

Severina mu je preko menadžera poručila da "jedno priča, a drugo govori", svoje je mišljenje sada o cijeloj priči dala i pravobraniteljica za djecu, Ivanu Milas Klarić, koja je za Dnevnik.hr rekla sljedeće:

"Napominjemo da je ovaj odgovor načelne naravi i da se odnosi na sve situacije u kojima roditelji objavljuju fotografije svoje djece na društvenim mrežama, neovisno o tome jesu li oni osobe poznate u javnosti. Premda uvijek postoji rizik da bi netko nedobronamjeran mogao preuzeti fotografije djece koje je roditelj sam objavio na Facebooku i zlorabiti ih, sama objava fotografije djeteta, ako su oba roditelja s njome suglasna i ako se dijete time ne izlaže poruzi te nije prikazano na drugi neprimjereni način kojim bi mu se naštetilo, nije nužno i povreda djetetovih prava.

"Mnogi roditelji zanemaruju zaštitu prava privatnosti svoje djece"

Ali ona u određenim okolnostima može biti ugrožavajuća za dijete i izložiti ga potencijalnoj opasnosti te roditelji o tome moraju voditi računa. Propisi ne zabranjuju roditeljima da sami objavljuju fotografije vlastite djece, ali navode da su roditelji dužni štititi najbolji interes djeteta u svim aspektima. Nažalost, mnogi roditelji svakodnevno putem društvenih mreža dijele obilje podataka o sebi i djeci s vrlo širokim krugom nepoznatih ljudi što upućuje na nepoznavanje ili zanemarivanje zaštite privatnosti i zaštite prava djece općenito.

Za zaštitu dobrobiti djece vrlo je važno da se roditelji ponašaju odgovorno i da u svakoj situaciji, pa tako i prilikom komuniciranja putem medija i društvenih mreža, štite najbolji interes djeteta. Općenito preporučujemo roditeljima da zaštite djecu od nepotrebnog izlaganja u različitim medijima i da vode računa o mogućim neželjenim posljedicama. Ne samo zato što bi ih netko eventualno mogao zloupotrijebiti, već i zato što su oni koji se skrbe o djetetu dužni omogućiti i poštovati pravo djeteta na privatnost.

"Povredi prava privatnosti često su izložena djeca poznatih osoba"

Odluka o tome ipak je na njima, sve dok svojim ukupnim ponašanjem pokazuju da se dobro skrbe o djetetu i štite njegove interese. Zabrinjava i to što neki tiskani i elektronički mediji smatraju da mogu prenositi takve sadržaje s društvenih mreža, smatrajući da su roditelji s time suglasni. Takvo prenošenje podataka o djetetu u medijima, bez suglasnosti roditelja, povreda je Konvencije o pravima djeteta, a i povreda Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Takvoj povredi prava na privatnost u medijima često su izložena djeca osoba poznatih u javnosti, ali i druga djeca, o kojoj mediji otkrivaju podatke o zdravstvenom stanju, karakteru, obiteljskim prilikama, intimnom životu i slično. Vijesti objavljene na internetu dostupne vrlo širokom krugu korisnika i ostaju vidljive još godinama, s često vrlo neugodnim komentarima anonimnih čitatelja, a time šteta koja je nanesena djeci neprimjerenom objavom postaje još veća".