Najveći `Biseri` hrvatskih novinara: Nasmijte se do suza

mediji, Novac, biseri, novinari, Hrvatska, novine, bolnica, smrt, novine
"Poslao ga je u pizdu m..." (umjesto u "p. materinu"), "Smrt je nastupila dva dana nakon počinjenog suicida", "Objesio se o netom propupalu trešnju", "U požaru izgorio prasac Vicko, krava Jagoda i čovjek Ivan", "Hrvatska se plaši igre Kurčeva", "42-godišnji starac", "Ubio prvo sebe pa ženu", "Osumnjičeni ima visoku stručnu spermu", samo su neki od bisera, piše Lupiga.com. Evo cijelog teksta kojeg prenosimo s prijateljskog portala:

Nešto joj međ' nogama mrda

Tko radi, taj i griješi - stara je i dobro poznata "poštapalica". Tako ćemo ovom prilikom navesti neke (po)greške ("bisere") novinara, političara i drugih, a koje su nas proteklih godina nasmijavale. Krenut ću prvo od svog "sektora" - Crne kronike. Cijenjeni kolega Duško Miljuš je, tako, dok je radio u Večernjem listu znao napisati: "Poslao ga je u pizdu m..." (umjesto u "p. materinu"), kao i: "Dražen Žerić - Žera je prouzročio prometnu nesreću automobilom zagrebačke registracije ST...". U Crnoj kronici Večernjaka u više su navrata osvanuli komični naslovi. Tako je za pokušaj silovanja pisalo: "On htio, ona neće", a kad je ženi kroz suknju prošla zmija naslov je bio: "Nešto joj međ' nogama mrda". Za utopljenika u Jarunu je, pak, Miljuš predložio naslov: "Pliv'o pa plut'o". Jednom je prilikom u Večernjaku umjesto "posthumno" bilo napisano "postumno".

Stradao pod tračnicama vlaka

Jutarnji list je, pak, u crnokronikaškoj rubrici imao sljedeće napise ili naslove: "Smrt je nastupila dva dana nakon počinjenog suicida", "Četiri čovjeka pretukla Bosanca" (radilo se o četiri maloljetna Roma koja su napala i opljačkala bosanskohercegovačkog državljanina), "Poginuo u naletu tramvaja na Božićno jutro", "Naletio na vlak brzinom od 220 km/h", "Stradao pod tračnicama vlaka", "Objesio se o netom propupalu trešnju", "U požaru izgorio prasac Vicko, krava Jagoda i čovjek Ivan", "Lovio vepra, ubio sina", "Policija zaplijenila 10 kilograma dobre marihuane", "Terapija jahanjem invalidne djece", "Ante Gotovina lokaliziran", "Svjedočio ispred prazne sudnice", "Policajac ju je pokušao lišiti života" (umjesto slobode) ... A kada je osuđenik na zagrebačkom Županijskom sudu poručio nazočnima: "Pun mi vas je kurac", u Jutarnjem je to bilo prezentirano naslovom: "Nabijem vas sve na k...". Niti ostale rubrike Jutarnjeg nisu zaostajale za "crnjacima". Tako je, između ostalog, znalo biti objavljeno: "Ministarstvo vanjskih spolova", "KB Sestara milosprdnica", "Yaya je u braku s Riperom dobila trogodišnju kći Luciju" ...

Ožalošćena obitelj je bila tužna

Novi list je, pak, na naslovnici ispod slike tužiteljice u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije objavio: "Dunja Pavliček - Papak" (umjesto Patak), a u jednom članku je, između ostalog, pisalo: "Ožalošćena obitelj je bila tužna". U riječkom je dnevniku pisalo i "Hotelsko nasilje Babin kuk". Isti je dnevnik u vezi svojevremenog akreditiranja novinara za praćenje suđenja Nikici Jelaviću i ekipi u Remetincu, poslao pravosudnim organima sljedeći dopis: "Molimo Vas da odobrite akreditaciju pripadnicima zločinačke organizacije Novog lista". Autor te "umotvorine" je vrijedni kolega Vilim Cvok, koji je nedavno (kao novinar dnevnika 24 sata) putem telefona uzeo izjavu od riječkog tužitelja Dorisa Hrasta smatrajući da se radi o gospođi, a potom je u tekstu napisao "Doris Košta". U Crnoj kronici Vjesnika je, između ostalog, pisalo i kako je "ubijeni Veselin Marinov odšetao iz kafića i prijavio se policiji"! U tom je dnevniku bilo objavljeno i kako je u Vukovaru uhićen palikuća koji je zapalio hrvatsku zastavu. U daljem dijelu teksta je obrazloženo zašto se radi o palikući: "Od zapaljene zastave mogla je izgorjeti i kuća"! Prije nekoliko dana u crnoj je kronici Vjesnika osvanuo i tekst od nekoliko rečenica u kojem se 37-godišnjeg muškarca čak pet puta naziva mladićem.

Bilo bi nepravedno u ovu priču ne uključiti i Slobodnu Dalmaciju, u čijoj je Crnoj kronici, između ostalog, u naslovu pisalo kako se okrivljeni branio šutnjom (a zapravo se radilo o gluhonijemom čovjeku). U prijepisu teksta sa suđenja Mladenu Naletiliću - Tuti je bilo "stavljeno" kako se s navedenim optuženikom "izljubio ekscentrični kiropraktičar Ante Pavelić" (umjesto Ante Pavlović). Splitski je dnevnik bivšeg ministra gospodarstva Ljubu Jurčića "prekrstio" u Krunu Jurčića (koji je, inače, bivši nogometaš). Na početku jednog teksta iz Osijeka, stajalo je Nosijek, a za glasnogovornicu HSS-a Marijanu Petir je pisalo "glasnogovnica". U sportskoj rubrici SD-a su, pak, "nasexali" ove naslove: "Hrvatska se plaši igre Kurčeva" (Kurčev je najbolji rukometaš Bjelorusije) i "Dobro Karabogdan" (navedeni je nogometaš zaprešićkog Inkera dao tri gola Hajduku u Poljudu). Kad su neki novinari dolazili u ured bivšeg urednika zagrebačke gradske rubrike Slobodne Dalmacije kako bi mu predložili teme tipa prostitucija, silovanje i sl., on je ljutito podviknuo: "Kako se kome digne kurac dođe kod mene".

43-godišnji dječak

Ugašeni (propali) dnevnik Republika je Vjeku Sliška nekoliko puta "pokopala" i prije nego je bio ubijen, a u tamošnjoj je Crnoj kronici pisalo i ovo: "42-godišnji starac". Autorica tih tekstova je moja draga kolegica Enea Les - Demeter, koja je kasnije prešavši u Slobodnu Dalmaciju napisala i "šezdesetogodišnji muškarac tridesetih godina", zatim "na naplatnim kujicama", "Nepoznati počinitelj je tijekom dana u noći izvršio razbojstvo", "optužni prijedlog je podnijet u svinju" ... Ovdje moram navesti i neke svoje "shitove": "Zatvorenici su tijekom logorovanja u Jasenovcu ...", "Zaprijećena je zatvorska kazna u trajanju 1500 kuna". Više je medija prezime bivšeg ministra obrane znalo napisati "Šupak", a neki crnokronikaški tekstovi su započinjali sa: "Ubio prvo sebe pa ženu". To je, primjerice napisala i crnokronikaška ikona Slobodne Dalmacije Hajdi Karakaš - Jakubin, koja je još "naštancala": "43-godišnji dječak", "U srijedu ove godine", "Lopov se popeo na kar poduzeća", "Osumnjičeni ima visoku stručnu spermu", "Muškarac romske djelatnosti", "Nestašni praščić" (za svinju od preko 100 kilograma) ... Još jedna moja "crnokronikaška suborka" Katarina Marić Banje je, pak, po kompjuterskoj tastaturi znala "repetirati" sljedeće rečenice: "Poluautomatske piške" i "Studentica je zloupotrijebila karu" (kartu). Marko Didić je u članku istaknuo: "Pao je s visine od šest i pol metara i zadobio samo teži potres mozga". Frenki Laušić iz gospodarske rubrike SD-a je, pak, napisao kako "Aktualna Vlada vlada od izbora nove vlade". Marijana Cvrtila se, pak, susreće sa svakakvim zahtjevima u(ne)rednika u Slobodnoj Dalmaciji: Krunoslav Kljaković joj je tako, u vezi priče koju je plasirala talijanska La Stampa o eventualnom ujedinjenju (u budućnosti) katolika i pravoslavaca, "dao zadatak" da pita Šefka Omerbašića hoće li se i muslimani tome pridružiti; dok je joj Mišo Štrbac drugom prigodom tražio da uzme izjavu od stranaka, a ne od političara. Ukoliko mislite da je ovo sve, gadno se varate jer sve do sada napisano tek je dječja igra u odnosu na lupetanje televizijskih novinara. No, o tome ćemo, drugom prilikom, i to vrlo skoro.

Igor Došen/Lupiga.com