Najskuplje balkanske svadbe: Reci 'Da' i kupit ću ti Halida

Iva Međugorac, jabuka, krađa, svadba, svatovi, hercegovački svatovi, buket, mafija, svadbe, skupoća, Balkan, svatovi, hercegovački svatovi, pomagači, oglas, svatovi, vjenčanja, hercegovački svatovi, svatovi, svadbe, vjenčanja
Severina Vučković (43) i Igor Kojić (28) uzvanicima su dali samo 48 sati za potvrdu dolaska. Iako je Beli Dvor na Dedinju bio favorit obje obitelji, Severina je odustala od rezidencije kraljevske obitelji Karađorđević. Par je kapario najam hotela u centru Beograda. Severina je bacila oko na vjenčanicu Vere Wang od 21.000 kuna te drugu od Oscara de la Rente koja stoje više od 75.000 kuna. Naposljetku se odlučila za kreaciju dizajnerice i njezine prijateljice Matije Vuice, a ostalo je povijest.

Glamurozna vjenčanja našim su zvijezdama dokaz prestiža i moći u društvu. Mladenci se rasipaju odjećom, zahtjevima, menijem, gostima, izvođačima, a vjenčanja poznatih Hrvata zadnjih godina nalikuju onima iz američkih filmova.

Jedna od najraskošnijih bila je 2008. svadba Monike Kravić i Marija Mamića , sina Dinamovca Zdravka Mamića . Nakon crkvenog vjenčanja, gdje je mlada nosila Valentinovu haljinu vrijednu 60 tisuća kuna par je slavio u kristalnoj dvorani hotela Westin.Na hranu je potrošeno 220 tisuća kuna, a na poslugu 25 tisuća, pilo se za 120 tisuća kuna, dok jena zabavljače Maju Šuput i band Kužiš, stari moj otišlo 70 tisuća kuna. Nakon njihovog nastupa zapjevali su i Marko Perković Thompson i Mišo Kovač . Šuškalo se da su kao gosti iznenađenja svaki dobili po 50 tisuća eura, no niti jedan pjevač to nije htio potvrditi.

Jedno od najskupljih vjenčanja bilo je ono nogometaša Darija Srne i Mirele Forić . Zavjete su 2010. izmijenili u Dubrovniku u vili u kojoj su odsjedali holivudski glumci Mickey Rourke i Kevin Spacey . Pričalo se da su samo na smještaj uzvanika potrošili sto tisuća kuna. Goste su zabavljali Jole i Halid Bešlić , a tada četiri mjeseca trudna mladenka blistala je u haljini Matije Vuice .

Glumac Tarik Filipović i bivša Miss Hrvatske Lejla Šehović 2008. su na privatnom imanju "Marincel" u zagrebačkim Šestinama napravili veliku feštu u glamuroznom stilu. Par je navodno potrošio 80.000 kn samo na catering i cvjetne aranžmane, a pjevali su im Halid Bešlić i Hari Varešanović .

I Iva Majoli i Stipe Marić 2006. imali su bajkovito vjenčanje. Iva se dovezla pred Crkvu sv. Marka u Rolls Royceu u glamuroznoj vjenčanici po koju je išla u Milano. U crkvi je Ave Mariu zapjevala Josipa Lisac . Petstotinjak gostiju nakon ceremonije okupilo se na teniskim terenima na Cmroku, gdje je postavljen šator. Gostima su pjevali Toni Cetinski , Gipsy King's te mlada pjevačica Ivana Starčević . Tony je kasnije rekao da mu Iva nikada nije isplatila obećanih sto tisuća kuna honorara.

Njegova su vjenčanja također atraktivna. Razmjena zavjeta s prvom suprugom Antonelom Butigan prošla je nekako skromno što je Tony nadoknadio već drugim vjenčanjem, 2007.

Na pir s Ivanom Nobilo potrošio je 300 tisuća kuna. Par se vjenčao u dvorcu iz 6. stoljeća gdje su na livadi pred matičarom izrekli ‘da'. Dvorac je bio prepun kristala, bijelih svijeća, cvijeća i jastučića. Par je sjedio na natkrivenoj terasi pred dvjestotinjak gostiju. Ivana je nosila čipkastu Sposinu vjenčanicu boje pjenušca, a Tony crno Bossovo odijelo, dok su na proslavi nakon vjenčanja također nosili dizajnersku odjeću. Tony je odabrao Armania, a Ivana Borisa Pavlina . Halid Bešlić mladencima je darovao svoj koncert, a s njime je pjevala i Nina Badrić . Tonijevo drugo vjenčanje pamti se po tome i što mu se punac, poznati odvjetnik Ante Nobilo zadržao jedva pola sata.

Uslijedio je i treći brak, s D ubravkom Dujak , magistrom ekonomije. S njom se lani ženio tri puta. Prvi put u Las Vegasu, drugi put u Vinkovcima a treće slavlje bilo je u Zagrebu. Dubravka je imala čipkastu bijelu vjenčanicu otvorenih leđa. Na ramenu je nosila bijelo krzno, a na glavi tijaru. Tony je odjenuo crno odijelo s frakom i na glavu stavio cilindar.

I Nikolina Ristović mogla se 2013. pohvaliti glamuroznim vjenčanjem s Vidojem Ristovićem . Najbližih 70­tak prijatelja i članova obitelji na tri dana ugostili u Monte Carlu. Nikolina je vjenčanicu kupila u New Yorku, a izabrala je unikatan model Monique Lhuillier; blijedu krem haljinu bez naramenica ukrašena zelenkasto­plavkastim ukrasima. Imala je dugi veo od tila iste krem boje. Vidoje je za svečani dan odabrao crno Lanvan odijelo, te na sve obuo tenisice.

O vjenčanju Novaka Đokovića pričalo se kao o vjenčanju stoljeća za koje je Novak izdvojio vrtoglavih 19 milijuna kuna. Svoje 'da' izrekli su na plaži Svetog Stefana, pred matičarem i 140 uzvanika, među kojima je najpoznatiji bio Boris Becker . Pristup medijima bio je strogo zabranjen, a nagađalo se da su uzvanici sjedili na zlatnim stolicama. Par je slike s vjenčanja
prodao jednom britanskom časopisu, a novac su uplatili u humanitarne svrhe.

Iako su glamurozna vjenčanja zadnjih godina imperativ među balkanskom elitom, Lepa Brena imala ga je još početkom devedesetih. Jedan od najpopularnijih parova na Balkanu ­ Brena i Boba , vjenčali su se 7. prosinca 1991. godine u tada najluksuznijem hotelu u SFRJ, beogradskom Interkontinentalu. Na vjenčanju je bilo 500 uzvanika, najbrojnije su bile estradne i sportske zvijezde, a Bobin kum bio je Boris Becker. Brena je već tada nosila Diorovu vjenčanicu. Bila je to najveća i medijski najzapaženija svadba u povijesti SFRJ. Brak pjevačice i tenisača izdržao je do danas.

- Još prve noći kada sam te upoznao, bilo mi je jasno da ću se oženiti tobom ­ rekao je Slobodan Živojinović Breni, neposredno nakon vjenčanja.

Znatno manje glamurozno vjenčanje imao je velika zvijezda ovih prostora - Zdravko Čolić . On je 2001. na 1. maj, oženio svoju dugogodišnju djevojku Sandru .

- Svi su mislili da je skrivena kamera, jer smo pošli rano u jutro. Dugo smo bili u vezi, pa je to bilo ili brak ili prekid ­ rekao je Zdravko koji je kao mladić izbjegao i neželjenu svadbu.

- Moja majka jednom je otvorila vrata i ispred njih ugledala djevojku u vjenčanici i s papirima, ali i muškarcem koji je trebao biti kum. No, sva sreća, nisam bio doma, a ta djevojka je rekla: 'Ja sam se došla udati'.

Za vjenčanja, jasno je, ni naši poznati mladenci ne žale novca. No daleko su još od onih kakve si priušte holivudske zvijezde. Na Forbesovoj listi prvo je mjesto zauzelo vjenčanje glumice Lize Minnelli i producenta Davida Gesta , u New Yorku u ožujku 2002. godine. Procjenjuje se kako su troškovi iznosili oko 3.5 milijuna dolara. Kumovi su im bili Michael Jackson i Elizabeth Taylor .

Drugo mjesto, sa samo pola milijuna dolara manje, zauzeli su Paul McCartney i Heather Mills , koji su se vjenčali 2002., a potom i razveli. Još pola milijuna dolara manje, 2,5 milijuna dolara, stajalo je vjenčanje Elizabeth Hurley i Aruna Nayara .

Dva milijuna dolara su za vjenčanje izdvojili Tom Cruise i Katie Holmes , koji su se vjenčali u dvorcu iz 15. stoljeća blizu Rima. Jednaku svotu platili su i Elizabeth Taylor i Larry Fortensky te Christina Aguilera i Jordan Bratman .

Trendseterica Victoria Beckham svom suprugu Davidu vjerojatno nikad neće oprostiti što su za svoje vjenčanje izdvojili samo 800 tisuća dolara te time zauzeli nisko 16. mjesto.

24sata.hr