Najpoznatija ljubavna priča u Hrvatskoj: Klepetan se 12. put vratio Malenoj

Najpoznatija ljubavna priča u Hrvatskoj: Klepetan se 12. put vratio Malenoj
vanaesti puta Klepetan se vinuo u zrak s tamo nekih pustopoljina u Južnoafričkoj Republici, čip u glavi je zazvonio, signalizirao da su topliji vjetrovi zapuhali u Lijepoj našoj i on se digao put neba na put dug 13,5 tisuća kilometara. I dok je prošle godine kasnio pet dana, ove je stigao 12 sati prije reda vožnje. E, a valjda je i tamo lijepo vrijeme, a na putu nije bilo oluja i salauka - glasno razmišlja Stipa Vokić kojeg je šum krila i klepetanje kljunova probudilo u jutros cik zore.
Kaže Stipa: Probudilo me. A ja znam da nije ni spavao očekujući i iščekujući neće li čuti bilo kakve znakove koji nagovještavaju Njegov povratak. I tako, stigao je po 12. puta u Brodski Varoš preko Roga Afrike, gladne Somalije, pjeskovita Sinaja, iračkih močvara, Cronoga mora, Turske i Bugarske, iznad Srbije do svoga krova u Brodskom Varošu. Rodi Malenoj i Stipi umirovljenom domaru varoške Osnovne škole, čovjeku koji je spasio Malenu i tijekom proljeća i ljeta brine o svima njima.

I dok je Malena nestrpljivo čekala klepeću kljunom, zureći put neba, Stipa je oštrio udice, krpao mreže, kupovao polovne gume za automobil, nosio granje na krov i krpao gnijezdo kako bi Rodan-Klepetan imao što manje posla. Usput mu je majstor Mija pregledavao kočnice, amortizere, gibnjeve, klipove, karburator...jer je pred Stipom pola godine intenzivne vožnje do orahovačkih ribnjaka pa sve do ovih privatiziranih Jasinjskih. Još da je nekako natjerat motor da vozi na vodu - to bi bio pun pogodak, možda bi mu bebrinski inovator Ivan Jakobović tu mogao pomoći jer je za benzin teško sakupiti kuna uz mirovinu od 2,5 tisuće kuna.

- Svi bi slikali, al nitko ne bi gaća kupio!-veli Stipa.

I tako, vratio se Klepetan i opet će se po svijetu zakotrljati priča o velikoj ljubavi dvaju roda, o vjernosti, privrženosti... Lijepa priča koja gali dušu. Ma dajte, kakva ljubav, kakva vjernost. To je genetski kod, životinjski instinkt za samoodržanje vrste - mahnut će rukom znalci, omeđeni strukom. Ma, ako je i tako al' ljepše zvuči onako. Nestala je ljubav iz naših medija, pisanih, tiskanih, radijskih, dalekovidnica, Interneta... Skoro pa i iz života. Sve sami crnjaci. A najcrnji crnjak je politika. Da nema Rodana-Klepetana i Malene ostali bi nam na naslovnicima samo perverznjaci, muževi siledžije, ubojice, pedofili...Evo, priča o Rodanu i Malenoj doprla je i do Kine pa su novinari najveće, odnosno službene kineske agencije Xinhua prošle godine posjetili Stipu i Varoš kako bi se uvjerili u tu ptičju ljubav. Nakon Australije, Južne i Sjeverne Amerike, Europe, Rusije ... o Klepetanu i Malenoj čitat će i Kinezi. A Internet siledžije će se đilitati na račun Malene i Klepetana.

Neka bude kako bude. Činjenica je da se Klepetan vratio kući i Malenoj po 12. puta. I za kraj misao psihologinje Mirjane Krzmanić: - Lijepa je to priča jer imamo jako malo takvih priča oko sebe. Dobro je da ljudi prepoznaju ljepotu te priče, da joj se vesele.

jutarnji.hr