Muškarci i žene ne gledaju isto na prevaru

Opet se prigodničarski pisalo o prijevarama, bilo fizičkim ili emotivnim, o tome treba li oprostiti ili ne, kao i o tome tko lakše oprašta - muškarci ili žene.

Većina istraživanja (rezultati jednog od njih objavljeni su nedavno i u stručnom časopisu "Psychological Science") pokazuju da žene i muškarci na potpuno različit način doživljavaju prijevaru, kao i to da ju ne opraštaju jednako.

 

Muškarci ne opraštaju prevaru... pogotovo ako je bilo seksa

Prema tim ispitivanjima, žene su ponekad čak i spremne oprostiti vanbračne izlete svojih supružnika, no muškarcima to ipak ide malo teže. Izgleda da su muškarci načelno možda i prihvatili ideju o ženskoj emancipaciji i ravnopravnosti, ali su - negdje u podsvijesti - ipak zadržali stari stav prema ženskoj nevjeri.

Za prevarenog muškarca to je prije svega - uvreda za njegovu muškost! Muškarcima je seksualna komponenta ženine prijevare vrlo bitna. Zato će muškarca, kad ulovi ženu u nevjeri, ponajprije uzrujati seks u koji se upustila njegova partnerica, a tek onda činjenica da bi se ona mogla zaljubiti u novoga izabranika.

Studija nudi i objašnjenje za ovaj fenomen: muškarci su kroz stoljeća razvili ovakav oprez i odbojnost prema seksualnoj prevari jer žele biti sigurni da su zaista očevi svoje djece.

Žene više brinu emocije?

Prema istoj studiji, žene brinu neke druge brige: njih više zanima da li je njihov partner predan obitelji. Žene razmišljaju i boje se jesu li se njihovi muževi zaljubili u ljubavnicu, jer je za njih emotivna veza s drugom ženom daleko veća prijetnja od seksualnog aspekta.

Upravo zbog toga žene češće praštaju fizičku nevjeru nadajući kako se ona nikada više neće ponoviti, dok muškarci to u većini slučajeva ne rade.

I muškarci i žene varaju zbog uzbuđenja

Inače, naši vjerni čitatelji znaju da smo već pisali o tome zašto varaju žene, a zašto su nevjerni muškarci. Nova istraživanja još su jednom potvrdila ono što smo vam već rekli: razloga za varanje ima puno, a jedan od najčešćih je osjećaj dosade koji obuzme ljude u stalnim vezama.

Naime, i muškarci i žene u izvanbračnim avanturama često traže uzbuđenje, pažnju i nježnost. Vjerujem da ova izjava ipak više čudi pripadnike "jačeg spola", je su dugo smatrali da imaju monopol na nezrelo ponašanje.

Hm, uzbuđenje, pažnja i nježnost? Pa zar ne bismo to trebali tražiti uz svojeg starog partnera? Naravno da bismo trebali...

Ali onda to znači i da bismo se morali potruditi i boriti za svoj brak. Potraga za uzbuđenjima "sa strane" ipak je lakši izbor, iako su posljedice najčešće takve da svima na kraju prisjedne sve ono što su od ljubavnika dobili - ako je to uopće i bilo vrijedno truda!

izvor: sretneveze.com