Muči vas glavobolja ili migrena, kako si pomoći?

Kako ih prepoznati, kako pomoći samom sebi i kada potražiti liječnika, doznajte u današnjem prilogu.

O GLAVOBOLJI

Glavobolja nije bolest, već samo signal tijela za uzbunu. Najčešće ih izazivaju stres, preopterećenost organizma, sekiranje, sukobi, umor ili potisnuti osjećaji. Tada bol brzo prolazi.

Kod gripe, upala, pretjeranog uživanja alkohola i nikotina tupa bol se javlja u predjelu čitave glave. Umor, reuma, bolest kralježnice, naročito vratnog dijela, izaziva glavobolju u predjelu zatiljka i u području čela. Isto tako povišeni krvni tlak, alergije, opterećenost očiju, trovanje, sunčanica i druge bolesti mogu biti uzrok glavobolji. 

Kako si pomoći? 

Kod blažih oblika možete si pomoći pravilnim načinom života, izbjegavanjem buke, provjetravanjem i ovlaživanjem prostorija u kojima boravite, šetnjama na zraku, izbjegavanjem alkohola i nikotina. Nastojte izbjegavati sredstva protiv bolova, jer mogu dugotrajnim uzimanjem oštetiti bubrege, ali i izazvati trovanje.

Terapije hladnom i toplom vodom(umivanje ili tuširanje), masaža bolnog mjesta eteričnim uljima od lavande, ruzmarina ili peperminta, hladni oblozi ili oblozi od luka, hrena ili ploški krompira, ispijanje čajeva od lipe, jaglaca, ili mješavine matičnjaka, peperminta, krijesa i kadulje, vježbe opuštanja (joga, razne vježbe disanja...) ili akupresura, samo su neki od načina da si pokušate pomoći prije nego posegnete za sredstvima protiv bolova.

Kada potražiti liječnika?

Kada su bolovi jaki, prilično dugo traju, kada je glavobolja praćena vrtoglavicom, mučninom, slabošću i smetnjama vida i nepodnošljivom boli u sljepočnicama, javite se svom liječniku jer to ukazuje na ozbiljnija oboljenja, kako bi se pravovremeno počelo s liječenjem.

O MIGRENI

Kod migrene bol zahvaća najčešće zatiljak ili područje sljepočnica i to samo jednu stranu glave ( ljevacima desnu, a dešnjacima lijevu stranu glave), rijetko se bol proširi na cijelu glavu. Tipični simptomi su umor, osjetljivost na svjetlost i buku, mučnina, podražaj na povraćanje, bljedilo ili crvenilo, poremećaj ravnoteže. Uzrokuju je najčešće poremećaj protoka krvi u mozgu, suženje krvnih žila, nervoze, pretjerano uživanje alkohola i nikotina, kave, slatkiša, menstruacija, buka, blještava svjetlost, stres, zakiseljenje organizma. Prevencijom možemo smanjiti učestalost migrena, ali svakako se treba posavjetovati s liječnikom da se utvrdi njihov stvarni uzrok.

Kako si pomoći?

Sve što vrijedi za pomoć kod glavobolje vrijedi i za migrenu. Zdrav način života najbolja je mjera za suzbijanje napadaja migrene, a kad bol već nastupi lezite u zamračenu i prozračnu prostoriju, popijte crnu kavu s limunovim sokom ili bol pokušajte suzbiti nekim prirodnim preparatom koji možete potražiti u ljekarnama (kapima ili eteričnim uljima) jer sredstva protiv bolova mogu izazvati ovisnosti ali i trovanja te oštećenja bubrega.

kaštela.org