Mladi Hrvati u Njemačkoj: Vjenčaju se da bi imali manji porez

vjenčanje
...piše Glas Slavonije. Za omanje Đakovo, rijetka pojava koja se ne viđa tako često. Dapače, ovakva se navala ne pamti već dugi niz godina. Mladi su se parovi izmjenjivali kao na "pokretnoj traci".

Pred matičara su od 18 sati nadalje redom izlazili mladi parovi iz Đakova i Đakovštine koji trenutno živote u inozemstvu, što u Njemačkoj, što u Irskoj. U svoj su rodni zavičaj došli samo kako bi se vjenčali. Velika svadba s crkvenim obredom tek treba uslijediti. Kada taj datum dođe, ponovno će se vratiti "kući".

Svježe vjenčani mladi parovi otkrili su za Glas Slavonije da je život samca u Njemačkoj poprilično skup te da su se odlučili formalno vjenčati kako bi si u financijskom smislu olakšali život. Neki parovi svoj brak formaliziraju i prije odlaska.

"Odete li kao par, a da niste vjenčani, u Njemačku, idete u, kako oni kažu, "prvu grupu", dakle prvu skupinu poreza, a to je porezna jedinica u kojoj vam jako puno skidaju s mjesečne plaće jer samci plaćaju najviši porez u Njemačkoj", otkriva Glasu Slavonije jedna žena iz okolice Đakova čiji je sin prošle godine, kako ona kaže, imao upravo takvo, "brzinsko vjenčanje".

Brzinskom su vjenčanju prisustvovali samo roditelji mlade i mladoženje te kumovi.

"Vjenčanjem, postavši bračni par, u Njemačkoj su odmah ušli u nižu, drugu poreznu skupinu u kojoj su porezna davanja znatno manja. Sin kaže da mu je time razlika na plaći zasigurno od 300 do 400 eura. Dodaje da je kojim slučajem kao samac, nevjenčan, ostao u prvoj skupini, plaća bi mu bila možda oko 1100 eura, a ovako je 1580 eura ", dodaje majka muškarca koji sa svojom suprugom živi i radi u okolici Pforzheima.